ZATOPLJENJE ODNOSA

POVIJESNI DAN Amerikanci nakon 54 godine otvorili veleposlanstvo na Kubi: 'Ovo je sjajan početak procesa pomirenja'

 AFP

Sjedinjene Američke Države nakon 54 godine otvorile su svoje veleposlanstvo u Havani na Kubi! Zvijezda čitave ceremonije i podizanje američke zastave usred Havane bio je američki državni tajnik John Kerry u petak ujutro stigao je u kratak povijesni posjet Kubi i zaključio izmirenje među dvama bivšim neprijateljima iz doba Hladnog rata.

Kerry je prvi šef američke diplomacije koji je nakon 1945. stupio na kubansko tlo.

"Tijekom procesa izmirenja s Kubom bit će poteškoća, no to je početak", rekao je Kerry novinarima koji su s njim doputovali u Havanu.

Demokratski senator Vermonta Patrick Leahy koji je doputovao s Kerryjem rekao je da je "vrlo uzbuđen" zbog dolaska na Kubu. Ponovio je čvrsto protivljenje američkom embargu nametnutom Kubi nakon 1962., procijenivši da u "pedeset godina, nije nikada funkcionirao".

"Ukidanje embarga omogućit će postizanje većih promjena u kratkom razdoblju", kazao je senator.

Polovinom prosinca SAD i Kuba najavili su povijesno zbližavanje nakon više od pola stoljeća međusobnih nesuglasica.

Američki predsjednik Dwight Eisenhower prekinuo je odnose s Havanom nakon što su se pokvarili ubrzo iza kubanske revolucije 1959.

Nakon što su američki predsjednik Barack Obama i kubanski predsjednik Raul Castro obnovili odnose Obama je iskoristio izvršne ovlasti da olakša neka ograničenja u trgovini i putovanjima ali Kongres kojega kontroliraju Republikanci protivi se njegovu pozivu da se okonča američki gospodarski embargo Kubi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:42