SMRT U INDONEZIJI

POTRESNI DETALJI 'Vezali su ih za križeve prije streljanja, pjevali su gospel dok su pucali u njih'

 AFP

BALI - Reformirani pripadnici ‘devetorke s Balija,’ Australci Andrew Chan i Myuran Sukumaran sinoć su pogubljeni s još šestero osuđenih za trgovinu drogom u Indoneziji. Filipinka Mary Jane Veloso pošteđena je u zadnji trenutak jer se filipinskim vlastima predala osoba odgovorna za stavljanje droge u njezin kovčeg.

IZNENADNI OBRAT NETOM PRIJE STRELJANJA U Indoneziji pogubili osam dilera droge, Filipinku poštedjeli, evo i zašto!

Kako doznaje Daily Mail, osmero osuđenika na smrt vezali su kablovima za križeve, razmaknute oko četiri metra jedne od drugih, a potom ih je streljao odred od 12 ljudi.

Irski svećenik Charlie Burrows, koji je bio prisutan na smaknuću, rekao je kako su Chan i Myuran svoje zadnje trenutke proveli u molitvi, slaveći Boga i pjevajući gospel pjesme, među njima i 'Čudesnu milost.'

Svi osuđenici odbili su poveze za oči.

Između streljanja i proglašavanja smrti prošlo je 27 minuta. Prema izvještajima lokalnih medija, ustrijeljeni su u 00:35 po lokalnom vremenu, a preminuli su u 01:02.

FOTO: LIJESOVI SU VEĆ SPREMNI Njih devet u srijedu će smaknuti streljački vod. Cijeli svijet moli za milost. Uzalud...

Osim Chana i Sukumarana, pogubljeni su i Indonezijac Zainal Abidin, Brazilac Rodrigo Gularte, Nigerijci Sylvester Obiekwe Nwolise, Raheem Agbaje Salami i Okwudili Oyatanze, te Martin Anderson iz Gane.

Tijela su nakon pogubljenja oprana i službeno identificirana od strane konzularnih predstavnika njihovih država.

Australija povukla ambasadora, indonezijski tužitelj brani smaknuća

Glavni tužitelj Indonezije stao je u srijedu u obranu smaknuća osam osuđenika na smrt zbog krijumčarenja droge, izjavivši da njegova zemlja vodi "rat" protiv droge.

"Vodimo rat protiv strašnih zločina povezanih s drogom koji prijete preživljavanju našeg naroda", izjavio je Muhammad Prasetyo novinarima u Cilacapu, lučkom gradu i mjestu s kojeg se može pristupiti otoku Nusakambangan gdje se nalazi "zatvor smrti".

Svih sedam stranih osuđenika - dva Australca, jedan Brazilac, četiri Afrikanca, te jedan Indonezijac ondje su streljani u noći s utorka na srijedu, usprkos brojnim apelima za oprost međunarodne zajednice i obitelji žrtava.

Mlada filipinska majka koja je također trebala biti smaknuta zbog krijumčarenja drogom dobila je odgodu u zadnjoj minuti. "Mama će živjeti!", uzvikivala su njezina djeca, sinovi od šest i 12 godina, a njezine pristaše plakale su od sreće.

Kad se pokazalo da Mary Jane Veloso (30) nije smaknuta kao što je bilo predviđeno, njezina obitelj smatrala je da su njihove molitve uslišane.

Ta samohrana majka uhićena je prije pet godina na Javi s 2,6 kilograma heroina u kovčegu.

Filipinski predsjednik zahvalio je na odgodi indonezijskom predsjedniku.

"Želio bih reći da pogubljenje nije ugodna zadaća, ali moramo je izvršiti da spasimo naciju od opasnosti od droge", nastavio je Prasetyo.

"Ne radimo neprijatelje od zemalja odakle dolaze smaknuti. Borimo se protiv zločina povezanih s drogom", naglasio je on.

Australija je nakon strijeljanja svojih dvojice državljana povukla veleposlanika iz Indonezije a ministarstva vanjskih poslova Brazila i Nigerije objavila su priopćenja u kojima su osudila smaknuća.

Međunarodna humanitarna organizacija Amnesty International osudila je pogubljenja.

Glavni tužitelj minimalizirao je odluku Australije da opozove svojeg veleposlanika nakon smaknuća dvojice njezinih državljana, ocjenujući da se radi o "privremenoj reakciji".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 18:34