MASOVNO BJEŽANJE

POTRESNE SUDBINE IZBJEGLIH KOSOVARA 'Gladni smo, bez posla, zatočeni i bez nade'

 AFP

Njemačka je objavila u četvrtak da šalje 20 policajaca na granicu između Mađarske i Srbije kako bi pomogli nadzirati priljev Kosovara koji potražuju azil i u konačnici žele useliti u Njemačku privučeni njezinim velikodušnim sustavom socijalne skrbi.

Otkako su olabavili propisi putovanja porastao je broj državljana Kosova koji nastoje ući u Europsku uniju preko Srbije.

Nekih 10.000 Kosovara zatražilo je azil u Mađarskoj u samo mjesec dana ove godine, a riječ je o ekonomskim emigrantima koji žele pobjeći od siromaštva i potražiti posao.

Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da je poduzelo niz mjera kojima "će osigurati dugoročnu stabilnost Kosova i cijele regije i jamčiti zaštitu politički progonjenih kao i prihvaćanje među stanovništvom tih ljudi".

Jedan od koraka je dolazak 20 njemačkih policajaca na mađarsko-srbijansku granicu gdje trebaju pomoći zaustaviti priljev. Nazočnost na granici ojačat će i Frontex, agencija Europske unije za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama.

Vlasti su najavile da će prioritet u rješavanju zahtjeva za azilom dati potražiteljima s Kosova kako bi se o njima odlučivalo u roku od dva tjedna. Također planiraju pokazati da Njemačka nije mjesto gdje će im zahtjev za azil lako proći.

Njemačka je lani odbacila 99 posto zahtjeva za azil koje su podnijeli Kosovari, a u siječnju je broj odobrenja iznosio samo 0,3 posto.

Da bi zahtjev za azil bio odobren, podnositelj mora pokazati da bi u domovini bio izložen progonu ako se vrati.

Broj izbjeglica s Kosova skočio je za 86 posto u siječnju i iznosio 3630.

Srpski Kurir u četvrtak je objavio kako na autobusnom kolodvoru u Prištini i dalje vlada velika gužva te da brojni Albanci putuju prema Subotici s ciljem prelaska srbijansko-mađarske granice.

Svi redom tvrde da ih je na bijeg s Kosova natjerala glad. 'Poslije rata su nam obećali da ćemo jesti zlatnim žlicama, a sada golim rukama jedeno zemlju', navodi Ismail (54) koji je sa ženom i osmero djece krenuo za Suboticu

'Obećavali su sve, a napunili su samo svoje džepove. Tko? Pa političari! Gladni smo, bez posla, zatočeni i bez nade. Od riječi se ne živi. Ovu djecu treba nahraniti', dodaje Ismail, svjestan da je ilegalni prelazak s osmero djece, od kojih najmlađe ima samo tri godine, veliki rizik.

Svi su svjesni da je kontrola pooštrena i da je s mađarske granice već vraćeno više od tri tisuće ljudi, ali ne odustaju. U tome ih ne sprečava ni temperatura koja se spustila ispod nule i činjenica da u takvim uvjetima treba puno pješačiti. Sa sobom nose samo male torbe, kao da ne planiraju zauvijek napustiti svoja ognjišta. Odaju ih samo suze.

'Nemamo mi što izgubiti. Rasprodao sam sve što sam imao. Sada šaljem obitelj, a za mjesec dana odlazim i ja', priča jedan razočarani Kosovar, kojem je najteže palo to što njegova rođakinja odlazi s bebom u naručju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 21:26