PREVELIKI APETITI

POTRES U KREMLJU Moćni oligarsi zbog sankcija se okreću protiv Putina: 'Uništit ćeš nas!'

Procurilo je tajno izvješće njemačkih obavještajaca o velikoj borbi za prevlast u Rusiji
 AFP

MOSKVA - Nakon što su Amerika, a odnedavno i Europska unija, zbog situacije u Ukrajini počele uvoditi sve strože sankcije protiv Rusije, oligarsi koji su dosad davali gotovo bezrezervnu podršku čelnom čovjeku u Kremlju navodno su se našli u panici s obzirom da bi im sankcije mogle pomrsiti unosne poslovne planove na Zapadu. Neki od njih su stoga, prema njemačkim obavještajnim izvorima na koje se poziva Der Spiegel, Putinu odlučili dati do znanja da je vrijeme da malo smiri geopolitičke apetite.

Šef njemačkih obavještajaca Gerhard Schindler navodno je na nedavnoj zatvorenoj sjednici odbora za vanjske poslove u Bundestagu izjavio da su se počele nazirati pukotine u ujedinjenoj fronti između Putina i moćnih oligarha. Prema izvorima Der Spiegela, Schindler je zatim i kancelarki Angeli Merkel osobno rekao da je među ruskim elitama izbio veliki sukob te da niz oligarha i političkih jastrebova pokušava izvršiti utjecaj na Putina.

'Prema njemačkim obavještajnim podacima, sasvim je moguće da su neki od oligarha zabrinuti da bi sankcije Europske unije uskoro ekonomska pitanja uskoro mogle izbaciti u prvi plan ispred političkih problema', citira britanski Independent pisanje Spiegela.

Schindler je članovima odbora u Bundestagu informacije o navodnim pukotinama u krugu ljudi oko Putina iznio na redovitoj tjednoj zatvorenoj sjednici na kojoj zastupnici dobivaju izvješće od tajnih službi. Učinio je to nakon što je Europska unija objavila da će proširiti svoj popis ruskih državljana i kompanija na koje se odnose sankcije. Na tu je listu Kremlj reagirao burno, ocjenjujući da je Europa de facto odustala od suradnje s Rusima na borbi protiv međunarodnog terorizma.

U Bruxellesu je u tijeku izrada još jednog popisa, ovoga puta najbližih Putinovih suradnika, koji bi također trebali biti pogođeni sankcijama EU, a krajem ovog tjedna 28 članica trebalo bi odlučivati o dodatnim ekonomskim mjerama protiv Moskve.

Sve je to odgovor na najnoviju situaciju u Ukrajini, nakon obaranja malezijskog aviona s 298 putnika i članova posade. Prema dosad raspoloživim podacima, oborili su ga proruski separatisti, a zapadne države Rusiju prozivaju da im je na raspolaganje stavila raketni sustav BUK, iz kojega je najvjerojatnije prema letjelici ispaljen kobni projektil.

Separatisti do danas nisu dozvolili neometan pristup i sveobuhvatnu istragu nesreće na samom mjestu pada, koje se nalazi pod njihovom kontrolom na odmetnutom istoku Ukrajine.

'Budu li se sankcije u konačnici odnosile na cijeli ruski ekonomski sektor, naše će se gospodarstvo urušiti unutar šest tjedana', upozorio je Aleksej Kudrin, liberal i nekadašnji ruski ministar financija.

Spiegel špekulira i da su informacije o borbi za prevlast u Kremlju zapravo navele Angelu Merkel da zaoštri vlastiti stav prema Moskvi, koji je dosad bio prilično blag, s obzirom da je Rusija jedan od ključnih njemačkih trgovinskih partnera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:35