POBJEDA DŽIHADISTA

POTPUNO RASULO U IRAKU Pao je ključni grad Ramadi, tisuće prestravljenih civila u paničnom bijegu od ISIS-a

Ova ekstremistička skupina sada kontrolira tri glavna grada provincija u Iraku i Siriji
 AFP

Džihadisti tzv. 'Islamske države' uspjeli su osvojiti Ramadi, glavni grad najveće iračke pokrajine Anbar, udaljen stotinjak kilometara od Bagdada.

U nedjelju navečer ekstremisti su to objavili putem interneta, a informaciju je potvrdio glasnogovornik regionalnih vlasti Anbara.

Invazija na Anbar počela je u petak aktiviranjem šest automobila bombi. Nakon toga su tisuće prestravljenih mještana počeli panično bježati, iako su ih militanti pozivali da ostanu. Zatim su iračke vlasti zapovjedile svojim preostalim snagama, među kojima su zavladali kaos i rasulo, da se povuku. U napadu džihadista poginulo je najmanje 500 civila i vojnika.

Glasnogovornik Pentagona rekao je da ISIL ima "vojnu prednost" u gradu, ali da će koalicija predvođena SAD-om podržati iračke snage da ga "kasnije povrate".

BBC javlja da su prema gradu u velikim brojevima krenuli šijitski militanti, koje podupire Iran, a koji su svojedobno bili odlučujuća snaga u oslobađanju Tikrita od džihadista.

Pad Ramadija zadao je veliki simbolični udarac naporima iračkih vlasti i koalicijskih snaga da obuzdaju džihadiste koje nisu uništili zračni napadi u Iraku i Siriji. Ova ekstremistička skupina sada kontrolira tri glavna grada provincija u Iraku i Siriji, ali i veći dio Anbara, pokrajine koja se proteže od sirijskih, jordanskih i saudijskih granica do vrata Bagdada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:38