STRAVIČNA MIZOGINIJA

POTPREDSJEDNIK VLADE ŽENAMA BI ZABRANIO SMIJEH U JAVNOSTI Evo kako su mu uzvratile

 Twitter

ANKARA - Nakon što je Bülent Arinç, zamjenik turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, prije nekoliko dana zaprepastio dobar dio javnosti tvrdnjom da se žene nemaju što smijati u javnosti, uslijedila je lavina reakcija na društvenim mrežama.

'Čednost je jako važna. To nije samo riječ, za žene je to ukras. Žena bi trebala biti čedna, trebala bi znati razliku između javnog i privatnog. Ne bi se trebala smijati u javnosti', rekao je početkom tjedna Arinç na proslavi Ramazanskog Bajrama u govoru kojem je cilj bio obračun s nemoralom.

Na tu njegovu provalu reagirale su nebrojene žene, koje su na Twitteru, društvenoj mreži koju bi turske vlasti vrlo rado zabranile, masovno počele objavljivati fotografije na kojima umiru od smijeha. U akciju ismijavanja smijehu nesklonog vicepremijera uključili su se i muškarci, piše Guardian.

'Više od bilo čega drugog, naša zemlja treba nasmijane žene i treba čuti svačiji smijeh', napisao je na Twitteru Ekmeleddin Ihsanoglu, najjači opozicijski kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima, koji se održavaju u nedjelju, a glavni favorit za osvajanje mandata je aktualni premijer Erdogan.

I drugi su oporbeni političari kritizirali Arinçovu izjavu, uglavnom ocjenjujući kako je ona odraz groznog stanja prava žena u Turskoj. 'Ostavili bismo mi Arinça u njegovom svijetu fantazija i ne bismo se čak ni nasmijali na njegovu izjavu, ali dok u ovoj zemlji ima toliko ubojstava on je našao žene pozivati na čednost', komentirala je oporbena političarka Melda Onur, koja je građane pritom pozvala na demonstracije protiv masovnog nasilja nad ženama.

Prema rezultatima istraživanja koje su još 2009. godine naručile turske vlasti, više od 40 posto žena u Turskoj žrtve su obiteljskog nasilja, a samo ove godine više od 120 ih je ubijeno, uglavnom od strane vlastitih muževa ili drugih članova obitelji.

Feministička aktivistica Mehtap Dogan, koja je na Twitteru i sama objavila sliku nasmijane sebe, kaže da Arinçova izjava nije izolirani incident, već 'savršeno ilustrira stav njega i njegove (vladajuće) stranke AK prema ženama'.

'U njihovim očima, žene ne bi trebale imati nikakva prava, tretiraju nas kao da nismo ljudi', kaže Dogan.

Koliko je mizoginija prisutna u javnom životu Turske svjedoči i svojedobna izjava samog premijera i vjerojatnog budućeg predsjednika Erdogana, koji je ustvrdio da osobno ne vjeruje u jednakost spolova.

Također, moćni gradonačelnik glavnog grada Ankare i član vladajuće stranke Melih Gökcek javnost je 2012. godine zapanjio izjavom kojom se pokušao usprotiviti legalnosti pobačaja. 'Zašto bi dijete umrlo ako je začeto silovanjem? Bolje da umre majka', rekao je.

Prije nekoliko godina jedna je žena pristupila ministru šumarstva i tražila ga radno mjesto, na što joj je on uzvratio: 'Pa zar vam nije dovoljno da budete kućanica?'

Suočen sa žestokim reakcijama javnosti, vicepremijer Bülent Arinç ustvrdio je da je njegov sporni govor izvučen iz konteksta. 'Od sat i pol vremena koliko sam govorio, neki su čuli samo ono što sam rekao o ženama koje se cerekaju na cesti. To je odvratno, gnjusno i neutemeljeno podmetanje', rekao je, ali uz napomenu da svoje riječi nema namjeru povući jer da je čitav njegov govor imao za cilj razotkriti 'degeneraciju društva'.

Zatim se ipak pokušao distancirati od vlastite izjave tvrdnjom da bi samo idiot želio zabraniti ženama smijeh na ulici. Ali onda je nasmijanim ženama na Twitteru poručio je da je njihov smijeh umjetan, a usput je ponovno napao ženski rod prozivajući neke udane žene što, premda su dobile i djecu, odlaze uživati na godišnji odmor, a neke od njih jedva čekaju da se dohvate štange. Tu je navodno aludirao na suprugu Fenerbahçeovog nogometaša Canera Erkina koja je nedavno na Instagramu objavila sliku sebe kako pleše oko štange.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:27