INICIJATIVA IZ LJUBLJANE

Potpišite i vi slovensku peticiju za ukidanje njihove vojske

Ukinimo Slovensku vojsku! Pod tim sloganom slovenski tjednik Mladina pokrenuo je veliku akciju potpisivanja peticije za ukidanje Slovenske vojske i njenog potpunog preoblikovanja. Najnoviji broj tjednika posvečen je ovoj akciji, a poznate javne osobe Slovenije več su potpisali ovu peticiju.

Uredništvo tjednika smatra kako se suverenost, utjecaj i ugled države više ne temelji na vojnoj snazi. S obzirom na geostrateški položaj smatraju da sigurnost Slovenije nije ugrožena i zbog toga treba raspustiti vojsku a ne isključuju ni mogučnost izlaska iz NATO saveza. U ovom trenutku u sastavu Slovenske vojske je 9305 vojnika, od čega 7593 profesionalaca i 1712 rezervistov koji su razmješteni u 19 vojarni. Prošle godine je za potrebe vojske Slovenija izdvojila 552 milijuna eura.

Uredništvo stoga predlaže prekvalifikaciju vojnog osoblja po principu mirovne i socijalne politike. Prema detalno razrađenom planu 2000 sadašnjih vojnika otišlo bi u civilnu zaštitu. Upravo civilna zaštita i policija bila bi osnova obrane Slovenije u slučaju agresije. Oni bi bili naoružani osobnim naoružanjem i možda lakim topništvom.

Petsto sadašnjih vojnika 500 bi sudjelovalo u mirovnim misijama koje bi imale mandat Ujedinjenih naroda i slanje bi odobrio Slovenski parlament. Preostalih 5000 sadašnjih vojnika bi bi se prekvalificirao i brinuli bi se za stare i nemoćne.

Većina vojne opreme bi se prodala, a novac bi se preusmjerio u socijalne projekte. Većina od 19 vojarni bi postale Društveni centri za starije osobe i omladinski centri, a na dijelu zemljišta gdje su sada vojarn gradili bi se stanovi za mlade.

Uredništvo Mladine tvrdi kako Slovenija mora provesti korjenite razvojne promjene ako želi postati država blagostanja. S obzirom da je Slovenija danas aktivni član međunarodne zajednice i vojnih saveza smatra se da je ukidanje vojske jedan od važnih koralka u razvoju države jer, smatraju u Mladini,vojska kakva je danas državi više nije potrebna.

Kako potpisivanje peticije za ukidanje Slovenske vojske nije ograničeno samo na slovenske državljane i Vi se možete uključiti te potpisivanjem peticije pomoći Sloveniji da se riješi svoje vojske. Potpišite je ovdje!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 17:25