NAKON SKANDALA

POSTROŽEN NADZOR ZBOG AFERE VATILEAKS Slovenski ‘Monsignor 007’ uvodi nove mjere sigurnosti u Vatikanu

Mitja Leskovar, slovenski svećenik i stručnjak za protuobavještajne djelatnosti, vodi projekt koji bi trebao spriječiti curenje vatikanskih dokumenata
 AP

Nakon skandala prouzročenog curenjem povjerljivih Papinih dokumenata u medije, popularno nazvanog VatiLeaks, Sveta je Stolica pojačala mjere sigurnosti u Vatikanu, koje uključuju i obvezu svih zaposlenih u vatikanskoj administraciji da koriste posebne magnetne kartice preko kojih se u svakom trenutku može otkriti njihova lokacija . Organizator i glavni provoditelj novih mjera je slovenski svećenik Mitja Leskovar kojega su mediji već prozvali “Monsinjor 007”.

Sigurnosne točke

Od prvoga dana iduće kalendarske godine na ulazu u Apostolsku palaču bit će postavljene dvije sigurnosne kontrolne točke. Zaposlenici Vatikana morat će pri ulasku ili izlasku provući svoje identifikacijske magnetne kartice koje sadrže i čipove preko kojih je moguće u svakom trenutku odrediti lokaciju njihovih vlasnika. Kako piše poznati talijanski katolički novinar Andrea Tornielli u Vatican Insideru, uvođenje registriranja na ulazu i izlazu iz vatikanskog Državnog tajništva možda nije izravno povezano s VatiLeaksom i više je u funkciji vođenja evidencije o poštivanju radnog vremena.

Kako god bilo, čip na kartici, koji omogućava otkrivanje lokacije djelatnika u svakom trenutku, svakako ima za cilj pooštravanje sigurnosnih uvjeta u Vatikanu nakon skandala s nemilim posljedicama. Neimenovani prelat izjavio je za La Stampu da će uvid u informacije o kretanju zaposlenika u Vatikanu moći dobiti njihovi nadležni samo u onim slučajevima “kada nastane problem” te kako zaposlenici “neće biti nadzirani cijelo vrijeme”.

Osim kontrola na ulazima i nadzora kretanja, pojačane su i nove sigurnosne mjere u slučajevima korištenja dokumentacije i arhiva Državnog tajništva. Kako je pojasnio Tornielli, u prostorijama Državnog tajništva nalaze se dva glavna arhiva: u jednom se čuvaju dokumenti povezani sa svakodnevnim Papinim aktivnostima kada su u pitanju Crkva i Kurija, a u drugome je korespondencija između vatikanske diplomacije i drugih država. U oba se slučaja korištenje arhive strogo nadzire, sa zahtjevima za pregled dokumenta koji se upisuju u registar, a za fotokopiranje također treba ispuniti obrazac za odobrenje. Oni koji rade u arhivu, ne smiju kod sebe imati mobitel, nego ga moraju ostaviti na ulazu.

Iskustvo iz SFRJ

Svaki put kad se podnese zahtjev za fotokopiranje nekog dokumenta iz arhiva, on dolazi u ruke i na odobrenje mons. Mitji Leskovaru, slovenskom svećeniku koji trenutačno vrši dužnost pročelnika Odjela za kriptiranje diplomatske pošte u Državnom tajništvu. Leskovara, kojega mediji opisuju kao stručnjaka za protuobavještajne djelatnosti rođenog u vrijeme SFRJ, zovu i “Monsinjor 007”, iako upućeni tvrde da je njegov posao poprilično birokratski i jednoličan, daleko od avanturizma legendarnog britanskog špijuna. Upravo je Leskovar glavni čovjek za nadzor provođenja novih i strožih sigurnosnih mjera kojima Vatikan želi po svaku cijenu spriječiti novi VatiLeaks i pojavu novog Paola Gabrielea koji je svjetovnim medijima dao na korištenje povjerljive vatikanske dokumente.

Zbog VatiLeaksa ograničen je i pristup uredu osobnih tajnika Benedikta XVI. - Georga Gänsweina i Alfreda Xuereba. Njih dvojica dijele ured koji se nalazi pokraj radne sobe Benedikta XVI. Upravo u tom uredu su stol s računalom koje je koristio Papin batler još iz vremena Ivana Pavla II. i fotokopirni aparat. Tu je Gabriele kopirao one dokumente koje bi neovlašteno uzeo nakon što bi ih Benedikt XVI. poslao svom tajniku Gänsweinu.

Degradirani batler

Novi batler Sandro Mariotti nema pristup u urede tajnika. Sigurnost je pojačana i u nadzoru dokumenata koji putuju od državnog tajnika Tarcisija Bertonea do Benedikta XVI. Nakon što ih Papa pregleda, svi dokumenti vraćaju se tajniku, s eventualnim primjedbama Benedikta XVI. i vlastoručnim potpisom “B16” koji dokazuje da ih je on pročitao. Kako piše Vatican Insider, Gabriele možda nije imao suradnike u svojim činima, ali VatiLekas je prilično zakomplicirao posao svima zaposlenima u Vatikanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:41