ŠTO PRIJE, TO BOLJE

'POSTOJI STVARNA PRIJETNJA. VRIJEME JE ZA DJELOVANJE' Trump naredio slanje Nacionalne garde da zaštiti granicu s Meksikom

 Profimedia, Zuma Press - News

Američki predsjednik Donald Trump naredio je trenutačno slanje Nacionalne garde, pričuvnog tijela američke vojske, na granicu s Meksikom zbog obuzdavanja ilegalne imigracije, objavila je njegova administracija u srijedu.

Predsjednik Trump zahtijeva "raspoređivanje Nacionalne garde na jugozapadnoj granici kako bi se pomoglo graničarskim službama", rekla je ministrica domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen.

- Nadamo se da će to raspoređivanje početi odmah - dodala je.

Nacionalna garda intervenirala je na granici 2010. po naređenju Baracka Obame, kao i između 2006. i 2008., tijekom mandata Georgea W. Busha.

- Postoji stvarna prijetnja - rekla je Kirstjen Nielsen u objašnjenju te odluke ističući ponajprije "neprihvatljive razine trgovine droge, opasne bande i ilegalnu imigraciju na južnoj granici".

- Vrijeme je za djelovanje - dodala je.

Već nekoliko dana Trump vrši pojačani pritisak na Meksiko i američki Kongres da djeluju na sprečavanje dolaska ilegalnih imigranata u Sjedinjenje Države.

Američki predsjednik dodatno se zainteresirao za to pitanje nakon snimaka karavane migranata iz Središnje Amerike, uglavnom iz Hondurasa, koji žele ući u Sjedinjene Države, a sad se nalaze na jugu Meksika.

- Dok ne napravimo zid i ostvarimo prikladnu sigurnost, vojska će štititi našu granicu - rekao je Trump u utorak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:31