TRAGEDIJA

POSLJEDNJI TRENUCI FATALNOG LETA VOJNOG HELIKOPTERA 'Draga, sve je u redu, uskoro slijećemo...'

U nesreći vojnog helikoptera koji je prevozio teško bolesno novorođenče poginulo je 7 osoba
 AFP/Facebook

Srbija je nedjelju proglasila danom žalosti nakon fatalne helikopterske nesreće u kojoj je poginulo sedmero ljudi, uključujući i novorođenče staro tek nekoliko dana zbog čijeg je teškog zdravstvenog stanja vojna letjelica bila angažirana.

Pretpostavlja se da je nesreću izazvala gusta magla, no detalji ove tragedije tek se trebaju rasvijetliti.

Posada helikoptera u spašavanje bebe krenula je u petak navečer. Dijete se nalazilo u sanitetskom vozilu, blokiranom zbog odrona na Ibarskoj magistrali u blizini Novog Pazara. Posada je sletjela u vojarnu u Raškoj, do koje se vozilo s bebom u inkubatoru ipak probilo nakon što je djelomično raskrčena cesta.

U vojnu letjelicu tipa Mi-17, u pratnji liječnika Dževada Ljajića i anestetičara Miroslava Veselinovića, unesena je beba u inkubatoru, sa sve manjim zalihama kisika. Poletjeli su prema Beogradu, gdje je u Institutu za majku i dijete trebalo zbrinuti dijete. U međuvremenu, došlo je do pogoršanja vremenskih uvjeta i helikopter se srušio u blizini beogradskog civilnog aerodroma.

- Helikopter je poletio oko 20.15 i za manje od sat vremena sletio je u vojarnu u Raškoj. Oko 21.15 poletjeli su nazad, ali je iznad Mladenovca došlo do drastičnog pogoršanja meteorološke situacije – rekao je za Politiku zapovjednik 204. zrakoplovne brigade (aerodroma u Batajnici) brigadni general Predrag Bandić.

Dva pokušaja slijetanja

Premda su vremenski uvjeti bili složeni, eksperti ipak tvrde da nisu bili i nemogući.

Nije bilo informacija o pripremljenom i sigurnom mjestu za slijetanje u Kragujevcu, u čijem Kliničkom centru bi se eventualno moglo zbrinuti dijete pa je odlučeno da se slijetanje obavi na aerodromu u beogradskom Surčinu, budući da je bolje opremljen signalnim uređajima od vojnog u Batajnici, a beogradski Institut za majku i dijete je obaviješten o pristizanju bebe čiji je život ugrožen.

Do nesreće je došlo nakon dva pokušaja slijetanja, od kojih se odustalo zbog loše vidljivosti. Posljednji kontakt s Mi-17 ostvaren je u 22.31. Alarmirani su MUP Srbije, Agencija za kontrolu letenja i Direktorat civilnog zrakoplovstva. Olupina je pronađena tri i pol sata kasnije, oko dva sata poslije ponoći.

Nesreća i fotografije poginulih u nedjelju zauzimaju naslovnice većine vodećih listova u Srbiji.

Posljednji poziv

Među stradalima je i već spomenuti Dževad Ljajić (41), koji se, prema pisanju Blica , supruzi Šefki posljednji put javio u petak oko 21:40, manje od sat vremena prije pada. Rekao joj je da je sve u redu i da očekuje skoro slijetanje.

Nakon toga, supruga ga je nekoliko puta zvala, ali joj se javljala sekretarica.

Posljednju poruku poslala mu je oko 6 sati ujutro. Pitala ga je je li sve u redu, što se događa i zašto joj se ne javlja, ali odgovora nije bilo. Oko 8 sati su je zvali iz novopazarske bolnice i priopćili joj strašnu vijest.

Dževadovi prijatelji i članovi obitelji za njega imaju samo riječi hvale. Kažu da je bio odličan student, a u bolnici je radio skoro 15 godina tijekom kojih je i specijalizirao anesteziologiju.

Kolege iz novopazarske bolnice kažu da je njegovom pogibijom, ali i smrću Miroslava Veselinovića, Novi Pazar doživio veliki gubitak.

Foto: AFP

- Dževad i Mićo, kako smo svi zvali Miroslava, su bili sjajni ljudi i još bolje kolege. Uvijek spremni pomoći, raditi i izvan svojih smjena. Ovo je veliki udarac za Opću bolnicu i grad, tragedija kakva se ne pamti. Živjeli su da pomažu ljudima, a tako su i poginuli. Oni su heroji ovog grada – kaže doktor Kemal Brničanin.

Koliko je doktor Dževad bio spreman kolegama izlaziti u susret govori i činjenica da kobnog dana nije trebao raditi, već je zamijenio kolegu i preuzeo njegovu smjenu.

- Kako je bio anesteziolog, uvijek je bio u pripravnosti, uvijek je očekivao poziv i nikada mu nije bilo teško u bilo koje doba dana dotrčati u bolnicu i uskočiti u operacijsku salu – pričaju kolege.

Jauci, tuga i nevjerica

U obiteljskoj kući medicinskog tehničara, anestetičara Miroslava Veselinovića (42) u selu Lukare kod Novog Pazara u subotu su, kako piše Blic , odjekivali jauci majke Dobrinke, supruge Violete i dvije sestre, a među okupljenima je vladala tuga i nevjerica.

- Strašna tragedija zadesila je ovu divnu obitelj. Zlatna djeca ostala su bez oca, sin Danilo je šesti razred, a kći Darija treći. Mićo je bio div, svima na usluzi, uvijek spreman pomoći. Kada bi se netko iz sela liječio u bolnici redovno ga je obilazio, urgirao je kod doktora da mu posvete maksimalnu pažnju – pričaju susjedi.

Rođaci kažu da je imao običaj uvijek se javiti kad god bi išao na takve zadatke. Obavještavao bi svoje najbliže do kuda je stigao i kako je prošlo putovanje.

- Iz nekog razloga u petak se nije javljao, da li zbog previše posla oko te bebe ili nečeg drugog ne znam. Nisam mu htio dosađivati i zvati ga, a navečer sam otišao na piće s prijateljima. Nisam ni slutio da je on u tom trenutku u helikopteru i da će ubrzo poginuti – tužnim glasom priča Filip Marinković, Miroslavov bratić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:35