NOVI ZRAČNI UDARI

POSLJEDNJI JURIŠ OČAJNIH DŽIHADISTA Kurdi: 'Pokušavaju odsjeći Kobane od ostatka svijeta'

TOPSHOTSFlames rise from an explosion in the Syrian town of Kobane, also known as Ain al-Arab, after a US-led coalition strike as it seen from the Turkish border in the southeastern village of Mursitpinar, Sanliurfa province, on October 18, 2014. Turkey is turning a deaf ear to insistent pressure to take a more pro-active stance in the fight against Islamic State (IS) jihadists, adding to existing strains with the West under President Recep Tayyip Erdogan. Western diplomats have repeatedly made clear they want to see the key NATO member play a key role in the coalition against the militants, who are battling for the Syrian town Kobane just a few kilometers from Turkey. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
 ARIS MESSINIS/AFP / AFP

Koalicijske zračne snage predvođene američkim zrakoplovstvom izvele su danas najmanje šest napada na okupirani sirijski grad Kobane, izvještavaju svjetske agencije.

Zračni udar popratio je topnički napad na centar Kobanija, dio grada kojeg su borci Islamske države zauzeli nakon jednomjesečnih borbi protiv Kurda.

ISIS je pokušavao zauzeti grad kako bi učvrstili kontrolu nad stotinjak kilometara dugim pojasom uz tursku granicu.

Unatoč tome, učestali zračni napadi koalicijskih snaga pomogli su Kurdima da zaustave daljni napredak džihadista.

Koalicija je započela zračne napade na položaje boraca Islamske države u kolovozu, i to na području Iraka, a u rujnu napadu su prošireni i na terotorij Sirije.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH) u subotu je objavio da je u napadima predvođenima američkim zračnim snagama ubijeno 10 civila, i to u dva odvojena udara.

No, američki obavještajci tu su informaciju demantirali za Reuters, kazavši kako nema dokaza da bi se potvrdile te optužbe.

Također, OSDH tvrdi da su ISIS-ovi borci danas poslijepodne izvršili najmanje 21 minobacački napad u blizini granice.

Zapovjednik kurdskih snaga zaduženih za obranu Kobanija tvrdi da džihadisti najnovijim napadom žele odsjeći posljednju vezu okupiranog grada s Turskom.

- Žele odsjeći Kobane od ostatka svijeta - kazao je danas u telefonskom razgovoru za Reuters.

Organizacija Islamske države poslala je pojačanje u oružju, streljivu i ljudima u sirijski grad Kobani u nastojanju da ga u potpunosti zauzme, s obzirom na to da trenutačno pod kontrolom drže 50 posto gradskih četvrti, izvijestio je u subotu sirijski Opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

- Pojačanje u ljudima, opremi i streljivu - stiže iz pokrajina Alep i Raqqe, uporišta sunitske ekstremističke grupe, stoji u priopćenju nevladine organizacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:34