SKANDAL NE PRESTAJE

POSLJEDICE HAKERSKOG NAPADA NA SERVIS ZA PRELJUBNIKE Tri suicida zbog Ashley Madisona, korisnici pokreću prve sudske tužbe

Avid Life Media, tvrtka koja je vlasnik servisa, nudi čak pola milijuna dolara za informacije o hakerima

Najmanje dvije osobe u Kanadi i jedna u Sjedinjenim Državama počinile su samoubojstvo nakon što se otkrilo da su koristili Ashley Madison, website za osobe koje su u braku, a žele varati svoje partnere. Policija u Torontu objavila je da istražuje dva samoubojstva i vjeruje da su povezana s Ashley Madison.

Isto vrijedi i za samoubojstvo jednog starijeg policajca u američkoj saveznoj državi Teksas. U međuvremenu je podignuta i prva sudska tužba za duševne boli prouzrokovane curenjem korisničkih podataka.

Prijetnja gašenjem

Muškarac pod pseudonimom John Doe iz Los Angelesa tužio je kompaniju Avid Life Media, koja stoji iza Ashley Madison, za neodgovarajuću zaštitu podataka korisnika websitea. Avid Life Media je, pak, ponudila pola milijuna dolara nagrade osobi koja im otkrije tko stoji iza hakerskog upada kojim su ukradeni podaci. Podsjetimo, hakerska skupina koja se naziva Impact Team, objavila je da je ukrala podatke korisnika - e-mail adrese, podatke o njihovu mjestu rođenja i slično, zatim njihove odgovore na pitanja o seksualnim preferencijama i fantazijama pa čak i intimne fotografije, te da će sve objaviti na internetu ukoliko kompanija ne ugasi taj website.

Povratna informacija

Kada je kompanija odbila to učiniti, hakeri su objavili podatke te javili kako u prvih nekoliko sati nije bilo moguće pristupiti podacima zbog prevelikog interesa. Sve što je zainteresiranima za provjeru njihovih partnera bilo potrebno učiniti bilo je utipkati e-mail adresu korisnika. Odmah bi dobili povratnu informaciju je li osoba s tim e-mailom korisnik Ashley Madisona.

Nastavak sage

U danima nakon objave podataka radile su se karte svijeta i statistički podaci o tome gdje je najviše ‘nevjernih supružnika’, a iscurila su i imena nekoliko poznatih osoba. Posljednja u nizu je Robert Hunter Biden, sin potpredsjednika američke vlade i biznismen, koji tvrdi da je to podvala američkih neprijatelja.

Druga poznata imena bila su ona Tonyja Blaira, bivšeg britanskog premijera, čiji se račun pokazao lažnim, a na popisu je bila i Michelle Thomson, parlamentarka iz stranke SNP. Podaci čak 37 ili 33 milijuna korisnika - mediji daju različite informacije, iscurili su na internet, a saga o slučaju se nastavlja. Anonimna hakerska skupina tako je objavila da su se i čelni ljudi Ashley Madisona bavili hakiranjem. Hakeri, naime, tvrde da su u inboxu osnivača Noela Liebermana otkrili da je Ashley Madison provjeravao suparnički site Nerve.com. U jednom mailu bivši šef tehničke podrške piše Liebermanu kako Nerve ‘nema nikakvu zaštitu’ te da im je upao u korisničku bazu.

Pomoć iznutra

U raspravu o sigurnosti sitea Ashley Madison uključio se i John McAfee, poznati stručnjak za sigurnost na internetu i izumitelj prvog komercijalnog antivirusnog programa, koji tvrdi da su hakeri Ashley Madisona sigurno imali pomoć iznutra, a slično je objavila i kompanija nakon što se sve dogodilo. McAfee tvrdi da ‘zna da je riječ o ženi koja je radila za Avid Life Mediju’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:58