SLOVENSKI UVJETI

PORUKA IZ DEŽELE Erjavec: 'Ratificirat ćemo vaš ugovor do ožujka. Ali samo ako povučete tužbu protiv Ljubljanske banke'

Zagreb. 190312.Banski dvori.Hrvatska vlada. Hrvatski premjer Zoran Milanovic primio je ministra vanjskih poslova i potrpredsjednika slovenske vlade Karla Erjavca.Na fotografiji: Karl Erjavec se upisuje u Zlatnu knjigu.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u srijedu da će na tom mjestu vjerojatno ostati do početka ožujka te da postoji mogućnost da Slovenija do tada ratificira i hrvatski pristupni ugovor s EU, osim ako zbog krize vlade u međuvremenu ne dođe do raspuštanja parlamenta i sazivanja prijevremenih izbora.

Komentirajući novinarima situaciju u kojoj se očekuje povlačenje triju stranaka iz sadašnje vlade premijera Janeza Janše, među kojima je i Demokratska stranka umirovljenika (DFESUS) kojoj je na čelu Erjavec, on je novinarima rekao da bi i u tom slučaju dva ministra te stranke u vladi, među kojima i on, ostala u vladi sve do završetka parlamentarnog zasjedanja koje počinje krajem veljače, a završava 8. ožujka.

Erjavec je rekao kako se nada da bi na tom zasjedanju parlament mogao i ratificirati hrvatski pristupni ugovor, ako se ispuni slovenski uvjet da se prije toga povuku tužbe protiv Ljubljanske banke u Hrvatskoj.

"No, s time bi trebalo požuriti jer ne znamo kako će se rasplesti politička situacija u Sloveniji. Još uvijek postoji mogućnost prijevremenih izbora, a u tom slučaju pristupni ugovor Hrvatske niti tehnički ne bi mogao biti ratificiran", rekao je Erjavec.

Zakon o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora najprije na svojoj sjednici treba prihvatiti vlada, koja o tome još nije raspravljala, a u parlamentu je za njega potrebno osigurati dvotrećinsku većinu.

Za idući tjedan najavljen je novi, peti susret hrvatskog i slovenskog stručnjaka za pitanje Lubljanske banke Zdravka Rogića i Francea Arhara, od kojih se očekuje da bi trebali ponuditi rješenje za to pitanje s kojim bi se onda trebale složiti jedna i druga vlada.

Kako javljaju slovenski mediji, slovenski premijer Janez Janša u utorak je navečer u razgovoru za jednu slovensku lokalnu televizijsku postaju izjavio da će "Hrvatska vjerojatno s 1. srpnja ući u EU", sugerirajući da bi pitanje, koje je do sada sprječavalo ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji, ipak moglo biti na vrijeme riješeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:45