RUPERTGATE

Poraz Ruperta Murdocha: Pod pritiskom javnosti odustao od kupnje Skya

Nakon gašenja tabloida The News of the World, Murdoch je doživio novi udarac; odustao je od ovladavanja većinskog udjela televizije BSkyB

LONDON - Pritisak britanske javnosti i političara bio je presnažan za najvećeg svjetskog medijskog mogula. Zbog afere s prisluškivanjem i gašenjem tabloida News of the World, Rupert Murdoch u srijedu je odustao od kupnje preostalog udjela televizijske mreže BSkyB .

- Vjerovali smo da bi ponuđena akvizicija BSkyB-a od News Corporationa bila na dobrobit dviju kompanija, ali postalo je jasno da je teško napredovati u ovoj poslovnoj klimi - službeni je stav News Corporationa, Murdochove krovne kompanije.

Od prošloga tjedna, kada je skandal doživio vrhunac i rezultirao zatvaranjem 168-godina starog tabloida, vođa opozicijske stranke laburista Ed Milliband bio je odlučan u tome da se Murdochu ne smije dozvoliti kupnja BSkyB-a. Premijer David Cameron u više je navrata istaknuo da takva odluka nije na njemu, a njegov ministar kulture Jeremy Hunt odluku je namjeravao odgoditi do jeseni.

Prvi kontranapad

No, pod pritiskom opozicije, ali i svojih koalcijskih partnera liberalnih demokrata, Cameron je jučer promijenio stav. I prije početka današnje parlamentarne rasprave bilo je jasno da su sve tri stranke složne: Murdoch treba odustati od BSkyB-a.

Čitav politički vrh Britanije složio se s time da Murdoch treba udovoljiti “snažnom osjećaju javnosti” te odustati od vlasništva nad televizjskom mrežom od deset milijuna korisnika.

Isprva neodlučan, David Cameron, smatraju mnogi, pokazao je nedostatak političke čvrstine najprije dajući svojevsnu potporu Murdochovim nastojanjima da, unatoč aferi, postane vlasnik BSkyB-a, a naposlijetku popustivši pritiscima laburista.

U međuvremenu, policija je zaposjela ono što je nekada bila redakcija tabloida News of the World. Danas ujutro Murdoch i njegov sin James, koji je na čelu News Internationala, bili se u središnjici tvrtke.

Također, Murdochov koncern prvi puta se obranio od napada na svoje novine.

Na tvrdnje bivšeg premijera Gordona Browna da mu je najprodavaniji dnevni tabloid The Sun hakirao govornu poštu te da se nezakonitim metodama dokopao medicinskih nalaza njihovog teško oboljelog djeteta, uredništvo tabloida je odgovorilo oštro. “Brown Wrong”, Brown je u krivu, stajalo je na naslovnici The Suna. Browna su demantirali objavivši snimku anonimnog izvora koji im je javio zdravstveno stanje malog Frasera Browna.

Murdoch je tako u vrlo kratkom vremenu od osobe koja je vladala britanskim medijima i politikom, na Otoku postao persona non grata.

Ed Miliband zahtijeva od Davida Camerona ispriku

David Cameron nije sudjelovao na parlamentarnoj raspravi o BSkyB-u, ali je odgovarao na pitanja saborskih zastupnika o aferi koja ne prestaje biti glavna tema političkog života Britanije. U vrlo žustroj razmjeni komentara, pitanja i odgovora, Ed Milliband pozvao je premijera da se ispriča za “katastrofalnu grešku” zapošljavanja Andyja Coulsona.

Isprika je izostala, a Cameron je rekao da osoba nije kriva dok se tako ne dokaže, no istaknuo da će u slučaju da se dokaže da je lagao, njegov bivši direktor komunikacija Coulson biti kažnjen. Cameron je pozvao News International da se “fokusira na sređivanje nereda unutar kuće”.

Iznio je detalje dvije zasebne istrage od koje će se jedna baviti istraživanjem obujma svih nezakonitih metoda kojima su se služile novine News Internationala, među kojima i hakiranje telefona i plaćanje policiji. Druga, neovisna istraga, bavit će se etikom i regulacijom britanskih medija s naglaskom na odnos predstavnika politike i medija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:34