FIKTIVNA PREBIVALIŠTA?

Popularni španjolski youtuberi ‘prebjegli‘ u Andoru kako ne bi platili visoke poreze

Porezna uprava planira provjeriti čak 70 različitih izvora, uključujući podatke o drugim poreznim obveznicima
Ruben ”El Rubius” Doblas
 Elrubiusomg/youtube

Španjolska porezna uprava najavila je da će znatno proširiti bazu podataka na temelju kojih nastoji utvrditi pokušavaju li bogati pojedinci smanjiti porezne obaveze fiktivnim prebacivanjem prebivališta u inozemstvo.

Porezna uprava planira provjeriti čak 70 različitih izvora, uključujući podatke o drugim poreznim obveznicima, kako bi utvrdila jesu li utemeljene sumnje da je nekoliko građana fiktivno prebacilo prebivalište u inozemstvo, rekao je izvor u ponedjeljak.

U upravi nisu naveli što ih je potaknulo da u suzbijanju porezne evazije posegnu za tehnologijom prikupljanja i obrade velike količine podataka.

Mjera je najavljena nakon što je nekoliko popularnih španjolskih 'youtubera' prijavilo boravište u susjednoj Andori, bogatoj državici u Pirinejima, na granici Francuske i Španjolske, koja ima niže porezne stope.

Prije dva tjedna Ruben Doblas, koji na YouTubeu objavljuje videozapise pod nadimkom El Rubius, najavio je u livestreamu da će preseliti u Andoru, potaknuvši raspravu u španjolskim medijima gdje bi građani s visokim prihodima trebali plaćati porez.

Doblas zauzima 44. mjesto na svjetskoj ljestvici popularnih YouTube kanala, s 3,9 milijuna registriranih gledatelja i procijenjenim godišnjim prihodom do 2,3 milijuna dolara, prema istraživaču društvenih mreža SocialBladeu.

On brani svoje pravo izbora prebivališta i kritizira španjolske porezne vlasti, tvrdeći da ih je pregazilo vrijeme.

U Andoru je već preselilo nekoliko popularnih španjolskih 'youtubera', poput TheGrefga, Vegette777, Willyrexa i Patry Jordan, napominje Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:31