GIGANTSKI NOSAČ AVIONA

PONOS NACIJE BLIZU DOVRŠENJA Pogledajte kako izgleda najveći britanski ratni brod 'HMS Queen Elizabeth'

 Screenshot:Youtube

Za otprilike 100 dana najveći brod u povijesti britanske kraljevske mornarice, nosač zrakoplova 'HMS Queen Elizabeth' će biti porinut.

Ceremonija na kojoj bi trebala osobno učestvovati kraljica Elizabeta, će proslaviti 16 godina rada na ovom impresivnom nosaču aviona.

Na ovom ogromnom nosaču aviona radilo je čak 10,000 ljudi iz stotinjak tvrtki širom Ujedinjenog kraljevstva. Njegova težina je 65,000 tona, a površina letne palube 1,6 hektara. 'HMS Queen Elizabeth' je izrađena u dijelovima proizvedenim u 6 različitih brodogradilišta širom Ujedinjenog Kraljevstva. Najveći komad je težio 11,000 tona.

Ujedinjeno Kraljevstvo ima u planu izgraditi dva broda ovog tipa, a 'HMS Queen Elizabeth je jedan od njih. Drugi će biti nazvan 'HMS Prince of Wales'.

Kad u 2020. započne korištenje 'Kraljice Elizabete' ona će donijeti radikalnu promjenu u opremljenosti Kraljevske ratne mornarice. Na ovaj nosač aviona slijetat će višenamjenski vojni zrakoplov F-35B Lightning II. Prostor za zrakoplove na samoj 'Queen Elizabeth' je tri puta veći od onog kojeg su imali dosadašnji nosači zrakoplova.

Visoki mornarički časnik, kapetan Simon Petitt kazao je kako veća pista za slijetanje aviona znači kako bi se dnevno mogla prihvatiti 72 slijetanja aviona, a u slučaju nužde i do 108. Stvar nije samo u avionima, na pisti bi mogli svoje mjesto pronaći i helikopteri. Prednost će biti i u većoj automatizaciji koja će omogućiti da na brodu bude potreban manji broj mornara.

Primjer je sustav dobavljanja streljiva. Pritiskom na tipku projektili i bombe za avion će biti naručeni iz magazina koji se nalazi duboko u brodu. Projektili će se prenijeti na platformama koje kontrolira računalo da bi na kraju stigli do istovarne palube gdje će ih prvi put dodirnuti ljudska ruka. Rezultat je da će samo 32 mornara moći obaviti posao za kojeg je nekad bilo potrebno oko 200.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:34