BEZ VREMENSKOG PLANA

'PONEKAD JE VRIJEME ZA POVRATAK KUĆI...' Trump pristao zadržati američke vojnike u Siriji još neko vrijeme, ali ne želi dugoročan angažman

 Leah Millis / REUTERS

Predsjednik SAD-a Donald Trump je na ovotjednom sastanku Vijeća za nacionalni sigurnost pristao zadržati američke vojnike u Siriji još neko vrijeme kako bi se porazila Islamska država ali ih želi povući razmjerno brzo, rekao je u srijedu viši dužnonsik njegove administracije.

Trump nije odobrio precizan vremenski plan povlačenja na sastanku u utorak, rekao je dužnosnik. On želi osigurati poraz militanata Islamske države ali želi da se snažnije uključe druge države regije i Ujedinjeni narodi i pomognu osigurati stabilnost u Siriji, rekao je dužnosnik.

"Nećemo se odmah povući ali predsjednik ne želi podržati dugoročni angažman", rekao je.

Trump je u govoru prošlog četvrtka u Ohaju naznačio da želi povlačenje snaga SAD-a iz Sirije, a dužnosnici kažu da privatno zagovara ranije povlačenje u razgovorima s njegovim pomoćnicima za nacionalnu sigurnost.

Njegovi savjetnici od njega traže da zadrži barem manje snage u Siriji kako bi osigurao poraz militanata i spriječi Iran, saveznika sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, da na tom području stvori važno uporište.

Bijela kuća je u izjavi u srijedu rekla da se vojna misija SAD-a eliminacije Islamske države "brzo privodi kraju, s obzirom da je ISIS gotovo u potpunosti uništen".

Trump je u utorak na konferenciji za tisak sa čelnicima baltičkih država rekao da je SAD bio vrlo uspješan u borbi protiv Islamske države ali da je "ponekada vrijeme za povratak kući".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:22