PROTEST ZASTUPNIKA

Poljski ljevičari obukli su se u dugine boje tijekom prisege predsjednika Dude

Prosvjednici smatraju da Duda ne štiti svih u zemlji. Veliki broj oporbenih zastupnika odlučio je uopće ne prisustvovati ceremoniji.
Duda stoji pored svoje supruge Agate, dok su nasuprot njih lijevi zastupnici obučeni u dugine boje tijekom ceremonije prisege
 Wojtek Radwanski

Neobičan prizor u poljskom parlamentu dogodio se u četvrtak. Prilikom prisezanja ponovno izabranog predsjednika Andrzeja Dude, poljski lijevi zastupnici su se u znak protesta obukli u dugine boje LGBTQ+ zastave.

Izabrani predstavnici – uključujući članovi liberalne stranke Razem, slikali su se ispred zgrade parlamenta obučeni u šarene boje zastave, a nosili su i zaštitne maske u duginim bojama.

image
Lijevi zastupnici ispred zgrade parlamenta
Wojtek Radwanski

- Predsjednik Poljske trebao bi štititi dobrobit svih građana - napisala je na svom Twitter profilu zastupnica iz Razema, Magda Biejat.

Duda je formalno pobijedio kao neovisan kandidat, ali ga podržava vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS), radikalno konzervativna, koju vodi Jarosław Kaczyński.

Duda je tijekom svoje kampanje često osuđivao i napadao građane posebice one ''liberalnijih stajališta''. Spominjao je da LGBTQ+ osobe nisu ljudi, a promicanje njihovih prava nazvao je ideologijom koja je štetnija i od komunizma. 13.srpnja je osvojio drugi petogodišnji mandat s 51% glasova u tijesnoj pobjedi nad gradonačelnikom Varšave Rafalom Trzaskowskijem.

image
Lijevi zastupnici
Wojtek Radwanski

Veliki broj oporbenih zastupnika odlučio je ne prisustvovati ceremoniji prisezanja.

Nekoliko gradova u Poljskoj nedavno se prozvalo ''slobodnim od LGBT osoba'', što je prouzrokovalo osudu i iz EU koja je rekla da će uskratiti financiranje Poljskoj. U znak prosvjeda su neki vješali dugine zastave na vjerskim spomenicima, uključujući i kip Krista u Crkvi svetog Križa u Varšavi. Varšavska policija je u srijedu izvijestila da je uhitila jednog prosvjednika.

image
Poljski predsjednik Andrzej Duda i supruga Agata tijekom prisege
Wojtek Radwanski

Poljski premijer Mateusz Morawiecki opisao je to na Facebooku kao "čin vandalizma" čiji je cilj podjela društva.

Predsjednik Duda u svojoj je zakletvi obećao da će biti otvoren prema svim skupinama i političkim strankama, istovremeno naglašavajući potrebu zaštite obitelji u poljskom društvu. A poticanje tradicije bilo je također dio njegove političke kampanje tijekom koje je često ljude iz gradova, posebice Varšave, osuđivao da ih nije briga za ostatak Poljske.

Njegov rival u kampanji, Trzaskowski, nije prisustvovao na ceremoniji u četvrtak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:57