PROTIV 'IN VITRO' METODE

Poljski biskupi: Umjetna oplodnja u suprotnosti je s katoličkim moralom

Biskupi su pismo objavili uoči rasprave o zakonu o umjetnoj oplodnji

VARŠAVA - Poljski katolički biskupi poslali su jučer otvoreno pismo predsjedniku i premijeru države te zastupnicima parlamenta u kojemu uoči sutrašnje rasprave u Sejmu o zakonskoj regulativi umjetne oplodnje upozoravaju da je metoda “in vitro” u suprotnosti s katoličkim moralom, ali i znanstvenim spoznajama o početku biološkog života čovjeka.

U pismu koje su potpisali predsjednik Poljske biskupske konferencije nadbiskup Jozef Michalik, predsjednik povjerenstva za obitelj Konferencije biskup Kazimierz Górny, te šef povjerenstva Konferencije za bioetiku biskup Henryk Hoser nabrajaju se etički argumenti protiv “in vitro” metode.

Biskupi su napisali da je cijena uspješne oplodnje prevelika jer znači “smrt velikog broja embrija koji su i za vjeru i znanost ljudski život u začetku”. Navodi se i da zna biti “riskantna za tako začetu djecu, koja se često rađaju lošijeg zdravstenog stanja”.

Najviše kontroverzi izazvala je tvrdnja da je umjetna oplodnja “mlađa sestra eugenike”, metode koja je išla za genetskim unaprjeđenjem ljudske vrste i koju su koristili i nacisti. “Crkva ima pravo na mišljenje, ali nisam očekivao ovako oštar istup. Ovo je ucjena”, izjavili su u vladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:47