ZAOŠTRAVANJE STANJA

Policija uhitila Srbe koji su pripremali održavanje srpskih izbora na Kosovu

Pokušaj Srbije da organizira izbore na Kosovu neće uspjeti, zaprijetio je jučer premijer Kosova Hashim Thaçi. Srbija je raspisala parlamentarne i lokalne izbore 6. svibnja, i želi ih održati i na Kosovu.

Nosili popis birača

Thaçi je još rekao da u suradnji s međunarodnom zajednicom radi na tome da spriječe održavanje srpskih izbora na tlu Kosova. Odnosi Beograda i Prištine jučer su se ponovo usijali kad je objavljeno da u pritvoru ostaju četvorica Srba uhapšenih početkom tjedna prilikom ulaska na Kosovo s izbornim materijalima. Uhapšeni Srbi sumnjiče se za ugrožavanje pravnog poretka Kosova, objavila je kosovska policija.

U utorak navečer policija Kosova je na graničnom prijelazu između Bujanovca i Gnjilana uhapsila predsjednika paralelne općine Vitina Srećka Spasića, dva radnika te kosovske općine izmještene u Srbiju i jednog srpskog policajca s Kosova. Kod njih su pronađeni propagandni izborni materijal, popis birača i pečat općine Vitina. Pritvoreni su u Gnjilanu. Odmah nakon uhićenja četvorke Ministarstvo za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije prosvjedovalo je i zatražilo od Misije EU da osigura slobodu kretanja kosovskim Srbima “i da prestanu bezrazložna hapšenja i maltretiranja Srba”, učestala proteklih mjesec dana. Iz EULEX-a su odgovorili su da je uhićenje četvorice Srba “u nadležnosti kosovske policije”.

UN odbio srpski zahtjev

B92 prenosi da je kosovska policija nešto ranije uhapsila radnike Pošta Srbije koji su prevozili poštu iz Vranja u Srbiji na središnje Kosovo te četvoricu zaposlenih u MUP-u Srbije koji su radili na izdavanju putnih isprava i vozačkih dozvola s pečatom nekadašnje policijske stanice u Gnjilanu. Ti policajci zaposleni su u Vranju, gdje je paralelna ispostava policije iz kosovskog Gnjilana. Srbija bi se pod pritiskom Bruxellesa morala odreći takvih paralelnih institucija.

Srbija je raspisala izbore “na čitavom teritoriju”, što po njima uključuje Kosovo, no Republička izborna komisija našla se na sto muka kako to izvesti. Zato je jučer zatražila od vlade Srbije da im pomogne uspostaviti kontakt s UNMIK-om, misijom UN-a na Kosovu, od kojih očekuju pomoć. Iz UNMIK-a su poručili da “zbog okolnosti na terenu” neće moći organizirati izbore. Ministar za Kosovo požalio se da bez međunarodne podrške ne mogu ni dostaviti birački materijal južno od Ibra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:38