IS I U AUSTRALIJI

POLICIJA SPRIJEČILA PAKLENI PLAN Teroristi planirali odrubiti glavu slučajnom nesretniku

Više od 800 policajaca sudjelovalo je u 'operaciji Appleby', a uhićeno je 15 osoba
 Foto: Australska policija. / Australska policija.

SYDNEY Australska policija danas, u ranim jutarnjim satima, provela je antiterorističku akciju u najvećem australskom gradu, Sydneyju. Više od 800 policajaca sudjelovalo je u 'operaciji Appleby', javljaju australski mediji. Uhapšeno je 15 osoba osumnjičenih da su članovi terorističke skupine koja je planirala gnjusnu akciju.

Naime, postoje dokazi kako su teroristi smislili pakleni plan prema kojem bi oteli slučajnog stanovnika Sydneyja, omotali gu u zastavu Islamske države te potom pogubili odrubljivanjem glave, a cijeli su čin planirali snimiti kamerom.

'Za direktno poticanje na teroristički čin odgovoran je Australac koji je, izgleda, jedan od vođa IS-a u Australiji. Tražio je od pripadnika potencijalnih terorista da orkestriraju smaknuće odrubljivanjem glave usred Australije', izjavio je australski premijer, Tony Abbot. Riječ je o Omardžahu Azariju, protiv kojega je sud samo nekoliko sati nakon uhićenja u jednom sydneyskom predgrađu podigao optužnicu koja ga tereti da je kovao planove za teroristički napad u Australiji.

Baryalei se sumnjiči da je unovačio brojne Australce koji se sada bore na strani islamističke grupe a cilj im je uspostaviti kalifat u Iraku i u Siriji.

'Policija vjeruje kako je uhapšena grupa imala namjeru planirana zlodjela vrlo brzo sprovesti u djelo, nastavlja Abbot.

Slična policijska akcija provedena je i u drugom, australskom gradu - Brisbaneu. I tamo su privedeni osumnjičeni za regrutiranje i smještaj osoba koje su potom slali u Siriju kako bi se tamo pridružili snagama Islamske države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:20