KONAČNO PRIZNANJE

Policija ponovo otvara istragu o otetoj i ubijenoj ženi koju su zamijenili za suprugu Ruperta Murdocha

Nakon više od 50 godina osuđenik je konačno priznao gdje je pokopana Muriel McKay

Rupert Murdoch, obitelj McKay

 Profimedia

Londonska policija ponovno je otvorila slučaj Australke koja je oteta i ubijena u Velikoj Britaniji prije više od 50 godina nakon što je osuđenik konačno priznao gdje je pokopana.

Službenici Metropolitanske policije istražuju lokaciju posmrtnih ostataka Muriel McKay nakon što je Nizamodeen Hosein identificirala njezin grob.

McKay, kojoj je tada bilo 55 godina, bila je žrtva otmice Nizamodeena Hoseina i njegova starijeg brata Arthura Hoseina nakon što su je krivo zamijenili za suprugu medijskog tajkuna Ruperta Murdocha.

Braća su tada nasilno ušla u McKayin dom u Londonu, strpali je u automobil i odvezli na farmu u Hertfordshireu gdje su živjeli. Zatim su tražili milijun funti ako žele da vrate gospođu McKay, koja je bila udana za Murdochova suradnika, izvršnog direktora News Limiteda Alicka, pretvarajući se da su mafija. Nikada više nije viđena živa i tijelo joj nije pronađeno.

Nakon suđenja 1970., braća su osuđena na doživotni zatvor u jednoj od prvih britanskih osuda za ubojstvo bez pronađenog tijela.

Prema The Timesu, Nizmodeen Hosein (75), sada je otkrio da je gospođa McKay pokopana na farmi Hertfordshire od 11 hektara, gdje je bila zatočena. Tu je informaciju otkrio odvjetniku koji zastupa obitelj gospođe McKay.

Preminula dok je gledala vijesti o vlastitoj otmici?

Ubojica, koji je zanijekao umiješanost u otmicu, također je inzistirao na tome da protiv nje nije bilo korišteno nasilje. Rekao je njezinoj obitelji da se srušila i umrla dok je s njim gledala vijesti na televiziji o vlastitoj otmici.

Priznanje je uslijedilo nakon što su mu u trag ušli redatelji dokumentarnog filma koji su prošle godine pratili priču na Trinidadu.

Kći gospođe McKay, Dianne (81) izjavila je za Times: "Drago nam je što policija to shvaća ozbiljno. Posljednjih nekoliko mjeseci naporno smo radili da bismo stigli ovako daleko i samo želimo tako i dalje nastaviti. Bilo je jako frustrirajuće jer nismo razgovarali ni o čemu drugome, a sada nam je Nizam rekao gdje je pokopao moju majku i sada moramo stati i čekati. Vrlo je teško.

Svjesni smo da postoje određeni protokoli koji se moraju poštivati, na primjer, dobivanje naloga za pretres područja gdje je pokopana, ali sve što želimo je da idemo dalje i da dobijemo završetak ove priče koji smo tražili posljednje 52 godine."

image

Alick McKay i Diane Dyer

Keystone Pictures Usa/Zuma Press/Profimedia

Sadašnji vlasnik farme odbija dati dopuštenje za ulazak na posjed

"Obitelj Muriel McKay u prosincu 2021. kontaktirala je metropolitansku policiju u vezi informacija koje su dobili u vezi njezina ubojstva. Službenici Specijalnog zapovjedništva za kriminalistiku sastali su se s obitelji i u procesu su pregledavanja cjelokupnog materijala", rekla je glasnogovornica metropolitanske policije.

Prema The Timesu, detektivi su otputovali po izvorne spise predmeta, međutim, sadašnji vlasnik farme odbio je zahtjev obitelji da im dopusti ulazak na farmu kako bi se lokacija koju je odredio Hosein mogla skenirati radarom koji prodire u zemlju.

Ovisno o dokazima, policija može donijeti odluku o pokretanju potrage za posmrtnim ostacima gospođe McKay.

Braća su tvrdila da su nevina, ali su Arthurovi otisci prstiju pronađeni na bilješkama za otkupninu, a također je otkrivena i bilježnica ispunjena istim papirom na kojemu su bila ispisana Murielina pisma.

Detaljno opisao mjesto gdje je McKay zakopana

Nizmodeen je rekao Matthewu Gayleu, britanskom odvjetniku na Trinidadu kojeg je angažirala obitelj otete, da želi 'zatvaranje' slučaja prije nego što umre i da će otkriti lokaciju McKayina tijela.

"Kod seoske kuće nalaze se drvena vrata, postoji nekoliko drvenih vrata. Štala je pored i deset stopa naprijed, deset stopa s lijeve strane negdje se nalazi tijelo. Pored ograde od bodljikave žice, oko tri metra od ograde", priznao je.

Gospođa McKay oteta je nakon što su braća pratila Rolls-Royce sa službenim vozačem koji je pripadao Murdochu, a koji je bio posuđen njezinu suprugu Alicku McKayju. Oteli su je i strpali u svoj Volvo, a zatim je odvedena na farmu, gdje su braća živjela s Arthurovom ženom i djecom, koja su u to vrijeme bili na odmoru.

Alick McKay, suradnik Ruperta Murdocha, vratio se kući i zatekao telefon otkinut sa zida, a sadržaj torbice njegove supruge bio je razbacan po hodniku. Kasnije je primio poziv od čovjeka koji je tražio milijun funti, što je danas ekvivalentno 20 milijuna funti, ako želi da se gospođa McKay vrati živa.

Otmičari tražili milijun funti da je vrate

Tada je započelo 40-dnevno mučno razdoblje u kojemu su braća, koja su tvrdila da su mafijaška skupina poznata pod nazivom M3, poslala tri pisma i uputila još 18 poziva u kojima su tražila novac. Također su suprugu gospođe McKay poslali pet pisama koje je navodno napisala sama Muriel, uključujući jedno u kojem je rekla da joj je hladno i da ima povez preko očiju, a koje je trebalo biti dokaz da je i dalje živa.

Policajci su ih pokušali dvaput razotkriti, no bezuspješno, ali ih je drugi pokušaj doveo do farme gdje su braća držala otetu McKay.

'Proganjat će me dok sam živ'

Nizmodeen je rekao odvjetniku da je on bio jedina osoba koja je pokopala McKay, odbijajući umiješati svog brata Arthura koji je također osuđen za njezino ubojstvo. Također je negirao da je on ubio gospođu McKay, tvrdeći da se samo srušila i kasnije umrla od srčanog udara dok je sjedila u seoskoj kući.

"Ovo će me zauvijek proganjati dok god sam živ", priznao je Nizmodeen, dodajući da je McKay nahranio 'prženom ribom' nakon što ju je oteo. Njegov brat Arthur umro je u zatvoru 2009. godine.

Nizmodeen je također pristao razgovarati s kćeri gospođe McKay putem videopoziva.

"Bojala sam se razgovarati s njim. Prvo sam mu napisala pismo i nisam mogla, osjećala sam se fizički loše. Od tada sam se sve više i više upuštala u to i na kraju sam bila u stanju obaviti poziv putem Zooma. Rekao mi je da želi zatvaranje tog slučaja prije nego što umre. Osjećala sam potpuno olakšanje kad je rekao da je pokopana na farmi. Toliko sam o tome razmišljala tijekom godina. Godinama sam sanjala strašne snove kako moju majku bacaju u more. Nismo imali sretan Božić otkad su je oteli. Za mene je to užasno doba godine, godišnjica je njezine otmice, a zatim je tu i Nova godina koja me uvijek posebno uznemiravala. Uvijek smo išli u inozemstvo za Božić kako bih se odmaknula od te nesreće. Uvijek nam je to bilo prisutno negdje u glavama i zbog toga sam bila još tjeskobnija - zaključala sam vrata i preselila se u inozemstvo, na izolirano mjesto. Nisam znala bih li plakala ili prihvatila situaciju, imala sam vrlo zbunjujuće emocije. Nisam mogla ni tugovati ni prihvatiti jer nije bilo tijela... Kada nam je rekao detalje, rekao je gdje se nalazi, kako doći do tog mjesta, koliko ima koraka do tamo - bilo je to puno detalja i pomislila sam: 'Bože moj, on govori istinu, ovo nije mogao izmisliti'", rekla je kćer otete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 10:17