VIŠESATNO MUČENJE

POLICIJA BEZ RAZLOGA MLATILA PROSVJEDNIKE PROTIV G8 Italija osuđena zbog torture

 AFP

Talijanske policijske snage su 21. srpnja 2001. nad manifestantima, koji su u momentu njihova prodora mirno spavali u školi „Diaz“ na periferiji Genove, počinili kazneno djelo torture. Tako je u utorak, po tužbi Arnalda Cestara (tada 62), brutalno pretučenoga tako da je morao biti operiran te još trpi posljedice, presudio Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu.

On je osudio Italiju i za provođenje torture nad manifestantima, a i zato što u svojim zakonima nema prikladnih kazni za to zlodjelo. Tako se moglo dogoditi, zaključuje sud, da za zlodjela nitko nije kažnjen jer je zastara pretekla presude, te da je policija mogla nekažnjeno odbiti da sudu obznani koji su agenti sudjelovali u potpuno nemotiviranu mlaćenju zaspalih ljudi i zatim u njihovu višesatnom mučenju u pritvoru.

Talijanski sudovi su utvrdili da su dokazi (za napad i za kasnije optužbe protiv manifestanata) bili krivotvoreni i podmetnuti.

Posrijedi su bili miroljubivi manifestanti protiv sastanka na vrhu G8 u Genovi.

U tom trenutku odgovorni su bili tadašnji premijer Silvio Berlusconi i tadašnji ministar unutrašnjih poslova Claudio Scajola (Forza Italia).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:34