TUMAČENJE POVIJESTI

Pokrenuta peticija da se Rusiji promijeni ime: ‘Uništit ćemo lažne priče o zajedničkom podrijetlu s Ukrajinom‘

Rusi i Ukrajinci se već dugo spore oko toga koja je od dviju zemalja legitimna nasljednica nekadašnje Kijevske Rusije

Karta Moskovije iz 18. stoljeća

 -/Mary Evans Picture Library/Profimedia/-/mary Evans Picture Library/profimedia

Ukrajinci bi željeli preimenovati Rusiju, a ideja se sviđa čak i predsjedniku Volodimiru Zelenskom.

Naime, uokolo već kruži peticija da ukrajinska vlada ime Rusija i službeno promijeni u - Moskovija. Taj termin doista postoji i datira iz 13. stoljeća, a odnosi se na veliki komad današnje sjeverozapadne Rusije, piše Politico.

Ovaj potez je dio nastojanja Ukrajinaca da umanje značaj priče koju Rusi kazuju o svojem porijeklu. Viši ruski dužnosnici već su osudili taj plan i kritizirali ga te kažu da je riječ o običnoj provokaciji.

Nedavna kavga ima svoje korijene u povijesnom sporu oko toga je li Rusija ili Ukrajina legitimna nasljednica Kijevske Rusije - prve države istočnih Slavena koja je prihvatila kršćanstvo.

Zelenski je reagirao na peticiju rekavši da to pitanje treba pažljivo razmotriti s povijesnog i kulturnog aspekta s obzirom na moguće međunarodne pravne posljedice. Ipak, čitavu ideju nije odbacio.

‘Uzimajući u obzir sve navedeno, obratio sam se premijeru Ukrajine sa zahtjevom da se ovo pitanje obradi uz uključivanje znanstvene zajednice te da mene i autora peticije obavijesti o rezultatima‘, rekao je Zelenski.

Valerija Šahvorostova, autorica peticije, rekla je da je promjena imena opravdana jer će ‘uništiti ruske lažne priče o zajedničkom podrijetlu s Ukrajinom, kao i njeno zadiranje u povijest Kijevske Rusije‘.

‘Za strance nazivi ‘Rus‘ (kako je Kijevska Rus bila označena na drevnim kartama) i ‘Rusija‘ izgledaju gotovo identično, kao da je to naziv jedne države koja je prošla određene promjene tijekom vremena‘, kazala je Šahvorostova.

‘To dovodi do zabune na međunarodnoj razini. Pišu se romani i snimaju filmovi u kojima se Rusija predstavlja kao Rus, što je nedopustivo‘, dodala je.

Promjena imena zemlje pogodila bi srž ruske kulturne tradicije i vizije povijesti, dodala je Šahvorostova.

Petar Veliki preimenovao je Moskovsko kraljevstvo ili ‘Moskoviju‘ u Rusko Carstvo 1721. godine. Svojom ratnom pobjedom nad Švedskom, Petar je anektirao ogromne dijelove današnjeg ukrajinskog teritorija i brojne povijesne artefakte odnio iz Kijeva u Rusiju. No neki današnji ruski povjesničari to poriču i kažu da je car Ivan Grozni preimenovao Moskovsko kraljevstvo u Rusko kraljevstvo u 16. stoljeću.

Bez obzira na to dobije li ideja zeleno svjetlo ili ne, Kremlj je ukrajinski potez razbjesnio.

‘To je još jedan dokaz ukrajinskog pokušaja stvaranja ‘antirusije’‘, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:31