'PAMETNA OBRANA'

Pokrenut NATO-ov europski raketni štit: Članice saveza branit će od projektila iz 'država odmetnika' poput Irana

Glavni tajnik NATO-a: Štit je izvrstan primjer obnovljene kulture suradnje, tzv. 'pametne obrane'
 AP

CHICAGO - NATO je na summitu u Chicagu objavio kako je raketni štit Saveza u Europi sada funkcionalan, a osnovna mu je sposobnost obaranje projektila, javlja CBS News .

Glavni tajnik saveza Anders Fogh Rasmussen izjavio je da štit ovime postigao svoje "privremene kapacitete", dok je do 2018. predviđena sposobnost dosega u čitavoj Europi, a do 2022. i obrana SAD-a s teritorija Europe.

Američki predsjednik Barack Obama pozdravio je uspostavu štita kao znak solidarnosti saveza, iako je SAD taj koji većim dijelom snosi njegove troškove i njime upravlja. U Chicagu je Obamina administracija je predala operativnu kontrolu dijelova raketnog štita NATO-u.

- SAD i naši europski saveznici ulažu u zajedničku sigurnost, a to je izvrstan primjer obnovljene kulture suradnje, koju mi nazivamo 'pametnom obranom', rekao je Rasmussen.

NATO je najavio i da želi surađivati s Rusijom u kontekstu raketnog štita, ali je odbio ruski prijedlog za uključenje Rusije u upravljanje štitom, navodi Huffington Post .

Rusija se inače protivila postavljanju NATO-ovog raketnog štita u Europi, smatrajući kako je zapravo usmjeren prema njezinim projektilima, a ne prijetnjama iz tzv. 'država odmetnika' poput Irana, kao što NATO formalno navodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 03:06