NAPAD NA TURISTE

POKOLJ NA KROVU SVIJETA Talibani odjeveni u policijske uniforme ubili 11 alpinista na Himalaji

Među žrtvama su trojica Ukrajinaca, dvojica Slovaka, dvojica Kineza, jedan Litavac, jedan Nepalac i jedna osoba dvojnog američko kineskog državljanstva
 AFP

ISLAMABAD - Pakistanske vlasti u ponedjeljak su izvijestile da su identificirana tijela desetorice stranih alpinista i njihova lokalnog vodiča, koje je tijekom vikenda ubila naoružana skupina ekstremista u njihovoj bazi na Himalaji.

Među žrtvama su trojica Ukrajinaca, dvojica Slovaka, dvojica Kineza, jedan Litavac, jedan Nepalac i jedna osoba dvojnog američko kineskog državljanstva, rekli su za France presse dužnosnici pokrajine Gilgit-Baltistan u kojoj se dogodio napad.

Napad naoružane grupe koji se dogodio u noći na nedjelju u bazi u Nanga Parbatu na 8125 metara visine, preživio je kineski turist, a odgovornost za njega preuzeo je Pakistanski talibanski pokret, glavna islamistička pobunjenička grupa. Zločin je počinio dosad nepoznat ogranak pokreta koji djeluje pod nazivom Junood ul-Hifa.

- Ubijanjem stranaca želimo poslati poruku ostatku svijeta da se zauzme protiv napada bespilotnih letjelica - kazao je glasnogovornik pakistanskih talibana Ahsanullah Ahsan za Associated Press.

Pokrajina Gilgit-Baltistan, koja graniči sa Kinom i Kašmirom, smatra se jednim od sigurnijih područja Pakistana, ali su u njoj posljednjih godina zabilježeni napadi militanata na pakistansku šijitsku manjinu. Ovo je bilo prvi put da su strani turisti bili napadnuti u toj pokrajini, koja je poznata po svojim prirodnim ljepotama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:20