UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Pojavio se novi video pogođenog broda crnomorske flote; Poljska pod teškim napadom ruskih špijuna: ‘Ovo je 16-ti!‘

Najnovije i najvažnije događaje na bojištima u Ukrajini i drugdje pratimo uživo iz minute u minutu

Snimci razorenog ruskog broda/ Ilustrativna fotografija

 /Screenshot Twitter/ Profimedia

Ključni događaji:

  • Ukrajina: ‘Oneposobili smo ruski ratni brod‘
  • eksplozije i pucnjava u blizini ruske crnomorske luke
  • Ukrajina i SAD počeli razgovore o sigurnosnim jamstvima
  • Aleksej Navaljni sprema se za novu presudu
12:15

Poljaci razbijaju rusku špijunsku mrežu

Poljska je uhitila još jednog osumnjičenog člana ruske špijunske mreže, čime se ukupan broj ljudi koji su uhićeni u sklopu istrage popeo na 16, rekao je u petak ministar unutarnjih poslova Mariusz Kaminski.

“(Agencija za unutarnju sigurnost) privela je još jednu, već šesnaestu osobu osumnjičenu za sudjelovanje u ruskoj špijunskoj mreži”, napisao je Kaminski na društvenim mrežama Reutersa.

“Bjelorus Mikhail A. sudjelovao je u izviđanju vojnih objekata i luka. Provodio je i propagandne aktivnosti za Rusiju. Priveden je.”

12:13

Pojavio se novi video razorenog ruskog ratnog broda

Na društvenim mrežama pojavio se još jedan video koji navodno prikazuje oštećeni brod ruske crnomorske flote, piše britanski Guardian. Ukrajina tvrdi da je oštetila Olenegorsky Gornyak iz ruske Sjeverne flote. Brod je bio u Crnom moru tijekom rata.

Guardian nije neovisno potvrdio kada ili gdje je video snimljen.

10:04

Ukrajina: 'Onesposobili smo veliki ruski ratni brod'

Ukrajinska obavještajna služba tvrdi da su u napadu pomorskim dronovima na rusku Crnomorsku flotu u bazi Novorosijsk onesposobili veliki ruski ratni brod Olenegorsk Gornjak. Riječ je o brodu klase Ropuša projekt 775, koji je izgrađen još u vrijeme Sovjetskog Saveza. Brod je dug 112,5 metara te ima istisninu od 4000 tona.

Na društvenim mrežama pojavio se i video na kojem se vidi brod snažno nagnut na jednu stranu - iako autentičnost videa još nije potvrđena.

Rusi su ranije tvrdili da su osujetili ukrajinski napad na pomorsku bazu.

09:13

Šojgu posjetio ruske snage u Ukrajini

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu posjetio je glavni stožer ruske armijske skupine "Centar" koja je uključena u ukrajinski sukob, objavile su u petak ruske novinske agencije citirajući ministarstvo obrane.

Zapovjednik skupine "Centar" izvijestio je ministra o borbenom stanju, a Šojgu se zahvalio časnicima i vojnicima na "provođenju uspješnih operacija" u blizini Limana, javlja Interfax.

Ministru obrane predstavljeno je švedsko borbeno vozilo pješaštva CV-90, koje su ukrajinski vojnici u povlačenju napustili nakon što je pogođeno ručnom protutenkovskom granatom, te je izvješten o njegovim "nedostacima".

Izvješće je bilo u skladu s ruskim nastojanjima da umanje učinkovitost oružja i opreme koju su članice NATO-a i druge zapadne zemlje isporučile Ukrajini, navodi Reuters.

Ministrovo putovanje uslijedilo je nekoliko dana nakon posjeta prvoj crti bojišnice generala Valerija Gerasimova, načelnika Glavnog stožera i glavnog zapovjednika ruskih snaga u Ukrajini.

Obojicu je žestoko napao Jevgenij Prigožin, vođa plaćeničke skupine Wagner, koji ih je optužio za nekompetentnost i slabost prije nego što je pokrenuo kratku pobunu protiv vojnog establišmenta u lipnju.

07:34

Ukrajinske bespilotne letjelice napale su bazu ruske crnomorske mornarice, tvrdi Moskva

Rusija je u petak priopćila da je odbila napade ukrajinskih mornaričkih i zračnih bespilotnih letjelica na svoju pomorsku bazu u Novorosijsku na Crnom moru i na anektirani poluotok Krim.

"Sinoć su ukrajinske oružane snage, uz pomoć dva pomorska drona, pokušale napasti pomorsku bazu Novorosijsk", na jugu Rusije, objavilo je rusko ministarstvo obrane na Telegramu.

"Pomorski dronovi otkriveni su i uništeni redovnom paljbom s ruskih brodova" koji su štitili pomorsku bazu, dodao je.

U Novorosijsku, velikoj naftnoj luci, završava naftovod dug oko 1500 km od naftnih polja zapadnog Kazahstana i ruskih regija koje se nalaze sjeverno od Kaspijskog jezera. Većina kazahstanske nafte za izvoz prolazi kroz ovaj naftovod.

Kako su prenijeli ruski mediji, Kaspijski naftovodni konzorcij (CPC), koji upravlja naftovodom, rekao je da nije prijavljena nikakva šteta i da je nafta nastavila normalno teći do brodova usidrenih u luci.

Ruska Crnomorska flota više je puta bila na meti od početka ruskog napada na Ukrajinu u veljači 2022., a napadi su eskalirali posljednjih tjedana.

Rusija je u utorak objavila da je osujetila napad tri ukrajinska mornarička drona na patrolne brodove u Crnom moru 340 kilometara jugozapadno od Sevastopolja, baze ruske Crnomorske flote na Krimu. Sličan napad dogodio se tjedan dana ranije.

Rusko ministarstvo obrane također je objavilo da su u noći s četvrtka na petak ruske snage oborile 13 bespilotnih letjelica koje su napadale poluotok Krim. Navodi se da nema izvještaja o žrtvama ili šteti.

Kijev, koji je početkom lipnja pokrenuo protuofenzivu kako bi povratio teritorije koje je osvojila Moskva, potvrdio je svoju namjeru da povrati Krim, koji je Rusija anektirala 2014.

Nekoliko napada dronovima već je pokrenuto na poluotok krajem srpnja. U nedjelju su ruske vlasti na Krimu tvrdile da su uništile 25 ovih ukrajinskih dronova.

Rusija je u međuvremenu napadala regiju Odese na obali Crnog mora otkako se Moskva prošlog mjeseca povukla iz sporazuma koji je Ukrajini dopuštao izvoz žita.

05:44

Aleksej Navaljni sprema se za novu presudu

Kaznena kolonija broj 6 nalazi se 240 kilometara istočno od Moskve. Aleksej Navaljni, najglasniji kritičar Kremlja, tamo već služi devetogodišnju kaznu zbog kršenja uvjetnog otpusta, prijevare i nepoštivanja suda: optužbi koje se naširoko smatraju politički motiviranima.

Čini se da će se njegovo vrijeme iza rešetaka produžiti, piše BBC.

U lipnju je dvorana u kaznenoj koloniji pretvorena u improviziranu sudnicu i Navaljni se vratio na optuženičku klupu. Optužbe protiv njega ovaj put uključuju stvaranje ekstremističke organizacije i financiranje ekstremističkih aktivnosti.
Ruski državni tužitelji pozvali su na 20-godišnju zatvorsku kaznu za Navaljnog u još restriktivnijoj "koloniji s posebnim režimom". Takvi su zatvori inače rezervirani za najopasnije ruske kriminalce.

U poruci objavljenoj na društvenim mrežama uoči presude, koja bi trebala biti izrečena danas, Navaljni je izrazio uvjerenje da će dobiti "veliku zatvorsku kaznu".

Novinar BBC-a bio je dijelom skupine novinara kojoj su nakratko dopustili ulazak u kaznenu koloniju uoči suđenja. Navaljni je očito smršavio u zatvoru. Ali bio je prkosan dok je napadao suca i njegovo suđenje iza rešetaka.

Na papiru, sud u Moskvi vodi slučaj. Ali odluka da se suđenje na daljinu održi u zatvoru sugerira da su ruske vlasti željele izbjeći publicitet koji bi neizbježno došao s prijevozom Navaljnog u rusku prijestolnicu.

Nakon sat i pol suđenja, tužitelj je zatražio zatvaranje postupka za medije i javnost. Sudac se složio. Videosadržaj je prekinut. Zbog toga je bilo teško pratiti što se događalo u ovom suđenju.

Kada je Navaljni prije dva tjedna dao svoju posljednju izjavu, nije bilo video ili audio zapisa njegovih riječi. No, tekst njegova govora u kojem je kritizirao ruske vlasti i rat u Ukrajini je objavljen. Njegovi pristaše, uključujući ruske glumce i glazbenike u egzilu, pročitali su ga i objavili na internetu.

Čak i kad se ovaj slučaj završi, možda će ih uslijediti još. Navaljni kaže da su mu istražitelji rekli da očekuje još jedno suđenje: za optužbe za terorizam.

Zašto stalno dolaze novi slučajevi?

Tijekom godina Kremlj Vladimira Putina bio je zauzet uklanjanjem svih potencijalnih suparnika ruskog predsjednika, čisteći ruski politički krajolik od mogućih izazivača. Stoga se smatra da će se htjeti pobrinuti da se njegov najglasniji kritičar zadrži podalje od ruske političke pozornice, piše BBC.

Više od desetljeća Navaljni je razotkrivao korupciju u srcu ruske moći. Njegove video istrage imale su desetke milijuna pregleda na internetu.

No vlast posebno nervoznom čini njegova sposobnost da mobilizira javnost, posebice mlade Ruse, da izađu na ulice. Posljednjih godina Navaljni je bio jedini ruski oporbeni čelnik sposoban organizirati prosvjede protiv Putina na nacionalnoj razini.

Uspostavio je mrežu regionalnih ureda za kampanju, planirajući se kandidirati za predsjednika 2018. No vlasti su Navaljnijevu mrežu ureda i njegovu Zakladu za borbu protiv korupcije proglasile "ekstremističkima" i zatvorile ih.

Godine 2020. Navaljni je otrovan u Sibiru novičokom. Kasnije je optužio Kremlj da ga je pokušao ubiti. Ruske vlasti to demantiraju.

Nakon što je dobio hitnu medicinsku pomoć u Njemačkoj, njegovu će odluku da se vrati u Rusiju 2021. ovdašnji vlastodršci smatrati izravnim izazovom Kremlju. Uhićen je po dolasku u moskovsku zračnu luku.

"Navaljni je simbolična figura. I Kremlj ga se boji", smatra Andrej Kolesnikov iz Carnegie Russia Eurasia Centra i dodaje: "Iako, kao što ankete pokazuju, prosječni Rus trenutno ne može vidjeti Navaljnog. On je izvan informacijskog polja. Ali za Kremlj to nije važno. I dalje ga gleda kao neprijatelja i opasnost. Režim je spreman na krajnju okrutnost. Šalje poruke široj javnosti: Nećemo stati. Stroj radi i nema nazad. To znači da su spremni nastaviti sve moguće procese protiv svih mogućih disidenta."
I to ne samo protiv prodemokratskih, antiratnih ličnosti poput Navaljnog.

Prošlog mjeseca ruski nacionalist Igor Girkin (također poznat kao Igor Strelkov) uhićen je u Moskvi pod optužbama za ekstremizam.

Girkin ne samo da podržava ruski rat u Ukrajini, već je 2014. umirovljeni službenik sigurnosti FSB-a organizirao i zapovijedao proruskim snagama u ukrajinskoj regiji Donbas - čak se hvalio da je "povukao okidač ovog rata".
Prošle godine ga je sud u Haagu u odsutnosti osudio za njegovu ulogu u obaranju zrakoplova Malaysia Airlinesa.

U svojoj novijoj ulozi nacionalističkog blogera, postao je sve kritičniji prema postupanju ruskih vlasti u ratu - i prema samom predsjedniku Putinu.

"Nije dovoljno podržati rat", kaže Andrej Kolesnikov. "Morate to učiniti na pravi način. Morate to učiniti dok podržavate Putinov narativ, njegove ideje i ciljeve. Ne možete kritizirati Putina. Ovo je autoritaran i djelomično totalitaran režim. Oni se ne mogu zaustaviti. Moraju sve kontrolirati. Sve moraju potisnuti. Na kraju krajeva, oni se boje bilo kakvog otpora, bilo kakvog alternativnog vodstva", zaključuje.

05:21

Ukrajina i SAD počeli razgovore o sigurnosnim jamstvima

Ukrajina i Sjedinjene Države počele su u četvrtak razgovore kojima je cilj pružanje sigurnosnih jamstava Ukrajini, rekao je predstojnik ureda ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, nakon obećanja zemalja G7 prošlog mjeseca na summitu NATO-a.

Ukrajini je rečeno da će zemlje G7 sastaviti i poštovati sigurnosna jamstva te pomoći u jačanju ukrajinske vojske u kontekstu sedamnaestomjesečne ruske invazije na Ukrajinu.

Vlada u Kijevu razgovore vidi kao prijelaznu fazu u očekivanju pristupanja NATO-u. Na summitu održanom u litvanskom glavnom gradu Vilniusu, čelnici NATO-a ponudili su potporu Ukrajini, ali su odbacili bilo kakvu mogućnost pristupanja savezu dok ne završi rat s Rusijom.

Predstojnik ureda ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak na Telegramu je napisao da je sporazum postignut u Vilniusu "temelj za izradu odgovarajućih bilateralnih sporazuma".

"Simbolično je da SAD - naš najveći strateški partner - postaje prva zemlja s kojom je Ukrajina počela taj proces", napisao je Jermak. "Ovaj će proces stvoriti uspješan model za naše partnere", dodao je.

Jermak je ponovio stajalište Ukrajine da će jamstva "ojačati Ukrajinu na putu prema budućem članstvu u euro-atlantskoj zajednici, uključujući NATO i Europsku uniju".

Nije, međutim, spomenuo gdje se odvijaju ti razgovori niti tko u njima sudjeluje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:56