ŽIVOTINJSKE SNAGE

PODVODNI RAT U CRNOM MORU?! Amerikanci će Rusima odgovoriti s 30 borbenih dupina i morskih lavova

Američki marinci planiraju poslati 30 posebno treniranih dupina i morskih lavova u Crno more kako bi sudjelovali u dvotjednim NATO-vim vježbama, tvrdi moskovski list Izvestia.

Crno more postalo je žarište napetosti između ruske mornarice i mornarica zapadnih zemalja nakon početka krize u Ukrajini.

Podsjetimo, na Crnom moru nedavno se već dogodio jedan incident kad je ruski vojni avion "provocirao" američki razarač.

Borbeni avion tipa Suhoj u nekoliko se navrata velikom brzinom u izrazito niskom letu približio brodu USS Cook. Navodno je došao na samo tisuću metara od plovila te ga je pri visini od kojih 150 metara nastavio nadlijetati i oblijetati punih sat i pol vremena.

Zapovjednici USS Cooka to su shvatili kao provokaciju i kršenje međunarodnih sporazuma pa su radijskom vezom u više navrata pilota upozoravali da prestane raditi to što radi.

Premda je namijenjen borbenom djelovanju, Amerikancima se činilo da ovaj Suhoj nije bio opremljen klasičnim naoružanjem. Sve je na kraju završilo bez razmjene vatre.

Isto tako nedavno, zauzimanjem Savastopolja ruska mornarica preuzela je kontrolu nad posebno treniranim dupinima ukrajinske mornarice.

Projekt morskih sisavaca izučenih za špijunske operacije, kao i miniranje neprijateljskih brodova, započele su obe sukobljene strane u Hladnom ratu.

- Moglo bi se dogoditi da se američki i ruski dupini sukobe po prvi put u povijesti - piše Izvestia.

Agencija ITAR TASS citirala je šefa projekta morskih sisavaca američke mornarice koji je kazao da će njihovi dupini u Crnom moru testirati novi proturadarski sustav dizajniran kako bi "dezorijentirao neprijateljske sonare dok bi morski lavovi tražili mine i ronioce".

Poznato je da Amerikanci koriste dupine i morske lavove u identificiranju uljeza u zabranjenim zonama, te za spašavanje izgubljene opreme.

Otkriveno je da dupinov sonar, odnosno eholokacija, učinkovito pronalazi mine u moru kako bi iste mornarica mogla uspješno izbjeći ili ukloniti.

Nakon što lociraju minu, dupin signalizira pronalazak udaranjem lopte na površini mora. Tada bovom i zvučnim transponderom sisavac označava njezino mjesto.

Između 1986. i 1988. američka mornarica, koja sad posjeduje flotu od 75 dupina treniranih za lov na mine, poslala je šest dupina u Perzijski zaljev. Jedan, Skippy, uginuo je zbog bakterijske infekcije. Ranije su korišteni i u Vijetnamskom ratu.

Danas, Amerikanci godišnje na mornarički program morskih sisavaca troše 14 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:38