PAD MOĆNOG SLOVENCA

Podiže se optužnica protiv Zorana Jankovića i ministra obrane

Sadašnji ministar obrane Roman Jakič u sporno je vrijeme radio kao direktor Sportskih objekata
 Tomislav Krišto/CROPIX

Zoran Janković će vjerojatno morati na sud u slučaju navodnih malverzacija tijekom gradnje novog ljubljanskog sportskog centra Stožice. Naime, slovensko Državno odvjetništvo u srijedu je Okružnom sudu u Ljubljani predalo zahtjev za pokretanje postupka protiv skupine osoba koje su bile pod istragom, objavio je jučer mariborski dnevni list Večer. Među njima su tadašnji i sadašnji ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković te tadašnji direktor Sportskih objekata Općine Ljubljana Roman Jakič koji je sada ministar obrane u vladi Alenke Bratušek.

Konačna odluka

Osim njih dvojice, prijave su podignute i protiv još tri osobe, od kojih su dvije iz ljubljanskog poduzeća Grep. No, kako prenosi Večer, postupak će se sigurno voditi protiv tri osobe, a o dvije se još donosi konačna odluka. Ljubljanski su mediji jučer odmah objavili da je gotovo sigurno kako se Janković nalazi u skupini onih protiv kojih je pokrenut postupak.

Optuženi su naime, tvrde kriminalisti, potpisali fiktivni ugovor s tvrtkom Grep, koja je gradila centar Stožice, u iznosu od 1,8 milijuna eura na temelju kojega je to poduzeće u Novoj Ljubljanskoj banci podiglo kredit u iznosu od 50 milijuna eura.

Osim slučaja Stožice, protiv Jankovića je pokrenut i postupak u slučaju Tritonis koji se odnosi na prodaju nekretnina u Ljubljani, od čega je navodno imao koristi.

Zoran Janković je za vijest saznao od novinara i nije pokazao pretjeranu zabrinutost. - Nije baš ugodno, nije neki užitak, ali ja ću mirna srca doći na sud, neću ga izbjegavati jer je to jedino mjesto gdje mogu dokazati da su optužbe protiv mene potpuno neumjesne - kratko je rekao.

Janković je istaknuo kako je očekivao takav razvoj situacije, dajući do znanja da je riječ o progonu pokrenutom protiv njega kako bi se postigao politički učinak.

Naime, ministar unutarnjih poslova Gregor Virant je prošli tjedan više puta javno optužio Jankovića da ga na svaki način želi smijeniti zbog toga što je protiv njega pokrenuo niz istraga, a iz kruga oko Jankovića su, pak, tvrdili kako Virant želi na svaki način ukloniti Jankovića s političke scene.

Borba protiv korupcije

Jankovićevi problemi počeli su prošle godine kad se našao pod udarom Komisije za borbu protiv korupcije zbog čega je morao odstupiti s čelnog mjesta u Pozitivnoj Sloveniji (PS), stranci koju je osnovao i s njom pobijedio na izborima 2011. godine. Nakon toga je na čelo PS-a i vlade došla Alenka Bratušek, ali Janković joj je neprestano radio probleme i destabilizirao je.

Ona je stoga prošli tjedan odlučila riješiti taj problem zatraživši da se što prije sazove stranački kongres i izabere predsjednik. Janković tada nije htio odgovoriti kani li se kandidirati, ali sasvim je jasno da bi u javnosti jako loše bila primljena njegova kandidatura dok traje sudski postupak.

Time bi se gotovo izjednačio s liderom opozicije Janezom Janšom koji je ostao na čelu svoje stranke SDS i nakon što je nepravomoćno osuđen zbog korupcije u slučaju kupnje oklopnih vozila finske tvrtke Patria.

Kupnja zemljišta

No, Janković je poznat kao energična osoba pa nije isključeno da u cijelom ovom slučaju postupi nerazumno. Naime, ako bi bio izabran za predsjednika PS-a, sadašnja bi se koalicija raspala i Slovenija bi gotovo sigurno išla prema novim prijevremenim izborima. Nad glavom mu visi još i sudski postupak za korupciju u slučaju kupnje zemljišta za poslovni centar Mercatora u Nišu, a govori se i o sumnji da je sudjelovao u pranju novca.

Kad je pak riječ o ministru obrane Romanu Jakiču, on je izjavio da će odstupiti ako se protiv njega pokrene sudski postupak.

Nina Pirnat nova šefica zdravstva

Ljubljansko Delo je jučer objavilo da će sadašnja državna tajnica u Ministarstvu zdravstva Nina Pirnat uskoro preuzeti taj resor kao ministrica. Time bi se konačno trebala riješiti kriza tog ministarstva koje su u godinu dana napustila dva čelnika, a posljednja ministrica nakon samo mjesec dana. Oboje ministara je potvrdilo da napušta položaj zbog pretjeranih pritisaka interesnih skupina i nemogućnosti da provedu reformu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:37