OSJETLJIVA ISTRAGA

Podatke iz crnih kutija zajedno analiziraju poljski i ruski stručnjaci

Polish Ian Grushinski grieves by a piece of the wreckage at a plane crash site near Smolensk, western Russia, Sunday, April 11, 2010. Polish President Lech Kaczynski, his wife and some of the country's most prominent military and civilian leaders died Saturday, April 10, 2010 along with dozens of others when the presidential plane crashed as it came in for a landing in thick fog near Smolensk. (AP Photo/Mikhail Metzel)
 Mikhail Metzel

MOSKVA - Ruske vlasti objavile su kako u istrazi pada poljskog predsjedničkog zrakoplova, u kojem je poginuo predsjendik Lech Kaczynski i još 95 osoba, sudjeluje i 11 stručnjaka iz Poljske.

- Istražitelji i tužitelji iz Poljske pregledavaju mjesto pada zrakoplova. Podaci i snimljena komunikacija iz crnih kutija analizira se u specijaliziranom laboratoriju i to u nazočnosti poljskih istražitelja te poljskih državnih tužitelja - stoji u priopćenju.

>> Pilot odlučio sletjeti po suludim uvjetima zbog pritiska političara?

>> VIDEO: Poljski predsjednički zrakoplov srušio se u Rusiji

>> Lech Kaczynski: Od zvijede dječjeg filma do predsjednika

>> Predsjednički zrakoplov u smrt odveo poljsku državnu elitu

>> Tupoljev 154: Zrakoplov kojeg se svi pokušavaju riješiti

>> Reakcije svjetskih državnika: Pad poljskog zrakoplova je nezapamćena tragedija

Ruski dužnosnici izjavili su kako je istraga usmjerena na pregled ostataka zrakoplova te radijsku komunikaciju posade poljskog predsjednikom Tupoljeva s ruskim kontrolorima leta.

Ruski su istražitelji ponovili kako je pilot upozoren da ne leti u Smolensk. Također je ponovoljeno kako je pilot na maglom zavijeni aerodrom tri puta pokušao sletjeti. Tijekom četvrtog pokušaja zrakoplov je zakačio vrhove drveća i srušio se u blizini aerodroma.

Voditelj ruskog istraživačkog tima je Aleksandar Bastrkin, a uz njega na slučaju radi još 40 specijaliziranih istražitelja, objavile su ruske vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 04:42