DEEPWATER HORIZON

POČINJE SUĐENJE BP-u Naftni div bi zbog ekološke katastrofe mogao biti kažnjen i do 20 milijardi dolara

 Arhiva

NEW ORLEANS - Na sudu u New Orleansu započeo je proces naftnoj korporaciji BP zbog nesreće na naftnoj platformi u Meksičkom zaljevu kada se u more tijekom tri mjeseca 2010. izlilo više od 750 tisuća tona nafte a živote je izgubilo 11 radnika, javlja u utorak CNN i podsjeća da je zbog odštete u igri više milijardi dolara.

BP je u siječnju pristao priznati krivnju za više kaznenih djela, uključujući i ubojstvo bez predumišljaja, te isplatiti 4 milijarde dolara, no zbog štete nanesene okolišu te posljedično tome i gospodarstvu, BP bi mogao ostati "lakši" za još 20 milijardi dolara ukoliko sud utvrdi da je taj naftni div kriv za "ozbiljan nemar".

"Izlijevanje nafte je bilo tragično neizbježno zbog korporativne kulture BP-a. Dokazi će pokazati da je BP-u najvažniji bio novac", kazao je u ponedjeljak u sudu glavni tužitelj Alabame Luther Strange.

Odvjetnik James P. Roy, koji na sudu zastupa jednu koaliciju klijenata koji tuže BP, tvrdi da će dokazi pokazati kako je BP gdje god je mogao škrtario, zbog čega je došlo do ekološke katastrofe neviđenih razmjera.

Nizom vladinih istraga utvrđeno je da su BP i njegovi partneri na bušotini odgovorni za nesreću jer su radili tako da uštede vrijeme i novac na uštrb sprečavanja katastrofe. U odvojenom procesu, BP se nagodio sa stanovnicima i drugima koji su pogođeni tom katastrofom. Prema procjeni naftnog diva, ta nagodba će kompaniju koštati oko 7,8 milijardi dolara. Po sporazumu u kaznenom postupku, BP će platiti kaznu od gotovo 1,3 milijarde dolara, Nacionalnoj fondaciji za ribe i divlje životinje isplatit će 2,4 milijarde dolara, a Nacionalnoj akademiji nauka 350 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:21