PRAVAC MÜNCHEN?

Počinje Oktoberfest! Cijena litre piva je neviđena, mnogi negoduju...

Po prvi put će se koristiti oko 40 ručnih detektora za metal za nasumične provjere, bit će se raspoređeno oko 600 policajca i više od 1000 redara

Ilustracija

 Xinhua/Eyevine/Profimedia/Xinhua/eyevine/profimedia

Minhenski Oktoberfest otvara se u subotu kad će žedni obožavatelji potrčati prema šatorima pivovara kako bi popili svoje prve litre na najvećem narodnom slavlju u svijetu.

Međutim, ovogodišnja zabava će se održati nedugo nakon smrtonosnog napada na festivalu u zapadnom gradu Solingenu pa će osiguranje biti pojačano.

Bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Hermann je rekao da nije bilo nikakvih prijetnji upućenih protiv 189. izdanja znamenitog dvotjednog slavlja koje je prošle godine privuklo sedam milijuna posjetitelja. Ipak, vlasti tvrde da su u stanju visoke pripravnosti.

Postoji sofisticiran sigurnosni koncept za Wiesn, kako se Oktoberfest još naziva - provjere na ulazu, zabrana unošenja velikih torbi, noževa i staklenih boca, velika prisutnost policije, pomične prometne prepreke i betonske tegle koje štite od napada automobilom.

Po prvi put će se koristiti oko 40 ručnih detektora za metal za nasumične provjere, rekao je upravitelj festivala Clemens Baumgaertner. Bit će se raspoređeno oko 600 policajca. Također, prisutno će biti nekoliko tisuća redara, a između 1200 i 1500 njih će angažirati sam grad.

"Učinili smo sve što možemo", rekao je minhenski gradonačelnik Dieter Reiter, koji će otvoriti festival.

Što odjenuti?

Moguće da je da će više gunđanja biti zbog cijene piva. Ove godine je došlo do manjeg negodovanja jer je cijena litre dosegla 15 eura.

Cijene, međutim, dosad nisu tjerale goste: prema gradskim statistikama, prošle je godine konzumirano preko 7,4 milijuna litara piva. No, oni koji se odluče za hidratizaciju ne moraju ništa plaćati jer je od prošle godine pitka voda besplatno dostupna na crpkama diljem festivala.

Ženska dirndlica i muške kožne hlače dio su festivalske odore.

Axel Munz, šef lanca tradicionalnih kostima Angermaier, tvrdi da najčešće boje dirndlova ove godine uključuju "otmjeno ljubičastu, blagu boju metvice i kadulje, kraljevsko plavu, duboko crvenu ili zelenu i elegantno crnu". Za muškarce je vidio kratke, rukom izrađene kožne hlače od jelena i divlje koze "s detaljnim vezom, često u retro stilu"

A za one koji ne mogu doći do Muenchena, Wiesn je sada dostupan u digitalnom obliku.

Videoigra "Oktoberfest - The Official Game" minhenskog studija K5 Factory će biti objavljena na početku festivala, a u njoj igrači mogu posjetiti događaj kao avatari naočalama za virtualnu stvarnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:23