USLIJEDIO RAT

Počelo suđenje bivšoj prvoj dami zbog pomaganja u krađi izbora

(FILES) -- A file photo taken on February 4, 2011 shows then Ivory Coast's strongman Laurent Gbagbo (R) and his wife Simone attending a ceremony, in Abidjan, to pay tribute to thirty-two members of the National Armed Forces of Ivory Coast (FANCI) that lost their lives during the post-electoral violence, spawned by the November 28, 2010 presidential elections. Former first lady Simone Gbagbo is to go on trial in Abidjan on December 26, 2014 for her role in deadly post-election violence of 2010-2011. AFP PHOTO/ SIA KAMBOU
 SIA KAMBOU/AFP

ABIDŽAN - Sudski proces protiv bivše prve dame Bjelokosne Obale Simone Gbagbo, optužene zbog njezine navodne uloge u krađi izbora koje je njezin muž izgubio 2010. i odgovornosti za rat koji je uslijedio, započeo je u petak u Abidžanu u njezinoj nazočnosti.

Proces protiv Gbagbo i još 82 civila i vojnika najvažniji je te vrste u zemlji otkad je Laurent Gbagbo morao otići s mjesta predsjednika u travnju 2011. i na njegovo je došao pobjednik izbora iz listopada 2010. Alassane Ouattara.

Proces je počeo pod opsežnim mjerama sigurnosti, a veliki broj građana prati ga putem radija, kazali su svjedoci. Trebao bi trajati najmanje mjesec dana, kažu odvjetnici.

"Ako bude proglašena krivom, dobit će dvadeset godina do doživotnog zatvora jer razgovaramo o zločinu protiv državne sigurnosti", rekao je tužitelj Soungalo Coulibaly.

Bjelokosna Obala ranije je odbila zahtjev da preda Simone Gbagbo Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu, gdje se nalazi njezin suprug, tvrdeći da se njoj treba suditi pred domaćim sudom.

Laurent Gbagbo i njegov suradnik Charles Ble Goude nalaze se u Nizozemskoj očekujući suđenje pred ICC-om, po optužnici koja uključuje zločine protiv čovječnosti.

Gbagbo je 2010. izgubio izbore od Ouattare ali se proglasio pobjednikom i tek su ga pobunjenici i međunarodne snage uspjele skinuti s vlasti. Smatra se da se oko tri tisuće žrtava rata moglo izbjeći da je Gbagbo odstupio nakon izgubljenih izbora.

Od rata, bivša prva dama nalazi se u kućnom pritvoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 14:22