OBAMIN UDAR NA DŽIHAD

POČELI AMERIČKI NAPADI NA IRAK? KURDI: Pogođena su barem dva cilja PENTAGON: Nismo mi

Ključni motiv mogućih zračnih napada je 40.000 civila koji su upali u islamističku klopku i umiru
 AFP

>>> NOVO 23:59 Nakon izvješća New York Timesa nastala je velika konfuzija oko toga tko je i je li itko počeo sa zračnim napadima na sjeveru Iraka. Prema najnovijim informacijama, čini se da Amerikanci i dalje tek razmatraju zračne udare, ali da bi prije toga mogli iz aviona baciti humanitarnu pomoć ugroženim civilima. Istovremeno, javila se iračka vojska čiji predstavnici tvrde da su njihovi avioni u četvrtak izveli nekoliko napada.

------------------------------------

23:14 Prema informacijama New York Timesa, koji se poziva na neimenovane kurdske dužnosnike, američke su snage u četvrtak navečer iz zraka bombardirale najmanje dvije mete na sjeveru Iraka, koje su pod kontrolom islamista iz skupine Islamska država. Cilj napada je izbaviti nekoliko desetaka tisuća civila iz klopke u koju su upali pobjegavši iz grada Sindžara na obližnju istoimenu planinu. Riječ je o pripadnicima religijske manjine koji su se u bijeg dali u strahu od islamista, koji su navodno stigli u podnožje planine.

Na višem je području navodno čak 40.000 ljudi, koji na velikim vrućinama skapavaju od gladi i žeđi, što je i potaknulo administraciju Baracka Obame da razmotri opciju zračnih napada.

No, premda su dužnosnici Bijele kuće u četvrtak tvrdili da bi Obama napade mogao narediti vrlo brzo, ured za odnose s javnošću Pentagona ubrzo nakon objave vijest NYT-a na službenom je Twitter profilu objavio kako su informacije o navodnim zračnim napadima netočne.

Ipak, New York Times u svom članku inzistira da bi Obama kasnije u četvrtak po američkom vremenu o navodnim napadima trebao dati izjavu za javnost.

------------------------------------

WASHINGTON - Zbog sve dramatičnije situacije u Iraku, koji se već neko vrijeme nalazi pod žestokim napadom džihadista iz skupine Islamska država, velike američke korporacije počele su povlačiti svoje osoblje i s teritorija koje se dosad smatralo koliko-toliko sigurnim. Riječ je o Kurdistanu, čije su se vojne snage na nekoliko lokacija proteklih dana bile prisiljene dati u bijeg pred džihadističkim nasrtajem.

U četvrtak je objavljeno i da su se na udaru ponovno našle religijske manjine, nakon što je u islamističke ruke pao Karakoš, najveći kršćanski grad u Iraku. Navodno je, osim protjerivanja i ubijanja stanovništva, jedan od prvih poteza sunitskih boraca bio uklanjanje križeva s gradskih crkvi.

Još veća katastrofa događa se u blizini grada Sindžara, iz kojeg je u strahu pobjeglo 40-ak tisuća ljudi te su svi zaglavili na obližnjoj istoimenoj planini gdje, prema izvješću Ujedinjenih naroda i nekolicine udruga za ljudska prava, na visokim temperaturama umiru od gladi i žeđi. Istovremeno, borci ISIS-a su već stigli do podnožja planine i prijete napadom.

U svjetlu ovih najnovijih zbivanja i gotovo svakodnevnih stravičnih prizora brutalnosti, američki je predsjednik Barack Obama navodno sve bliže odluci o pokretanju zračnih napada na islamističke ciljeve. Prema informacijama New York Timesa, Obama se u četvrtak ujutro u Bijeloj kući sastao sa svojim timom zaduženim za nacionalnu sigurnost kako bi razmotrio koje su mu opcije.

U svakom slučaju bi želio povući neki potez kojim bi dao do znanja da Amerika neće mirno promatrati sve veće krvoproliće i humanitarnu katastrofu. Osim zračnih napada, razmatra i opciju slanja humanitarne pomoći koju bi desecima tisuća na Sindžaru bila bačena iz aviona.

'Ondje se događa humanitarna katastrofa, odluka predsjednika Obame može se očekivati jako brzo', rekao je za New York Times jedan neimenovani američki dužnosnik.

O mogućim američkim zračnim napadima govorilo se i nakon početnog naleta islamista, kada su osvojili drugi najveći irački grad Mosul, no Bijela je kuća željela pričekati formiranje nove iračke vlasti, odnosno razvlaštenje dugogodišnjeg premijera Nurija al-Malikija, šijita kojega danas mnogi optužuju da je i rasplamsao sunitski bijes iz kojega su se izrodili radikali poput ISIS-a.

No, situacija na Sindžaru sve je naglo ubrzala. Vojna akcija, dođe li do nje, trebala bi biti 'ograničena, konkretna i ostvariva', rekao je jedan drugi neimenovani dužnosnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:38