NA KORAK DO POBJEDE

Pobunjenici pred Gadafijevim rodnim gradom: Pad Sirta označit će vrhunac revolucije u Libiji

Pobunjenici su istaknuli kako 'žele ostaviti dovoljno vremena za pregovore' u nadi da će osvajanje Sirta uspjeti mirno dogovoriti
 AFP PHOTO/Carl de Souza

TRIPOLI - Pobunjeničke snage na korak su do osvajanja Sirta, rodnog grada Moamera Gadafija, javljaju svjetske agencija. Svi se nadaju kako će pad Sirte u pobunjeničke ruke označiti vrhunac revolucije, ali i konačan pad libijskog diktatora za kojeg se još uvijek ne zna gdje se nalazi.

Sumnja se kako bi Gadafi mogao još uvijek biti u osvojenom Tripoliju kojim su zavladali pobunjenici prije šest dana. Neki navodi upućuju da se skriva u podzemnim tunelima svojeg bivšeg stožera, Bab al-Azaziye.

U napadu pobunjenika na Sirt sudjeluju i borbeni zrakoplovi NATO-a što je potvrdio i glasnogovornik Saveza u Bruxellesu.

Osvajanje Sirta značajan je događaj u libijskom ustanku. Riječ je o gradu 450 kilometara istočno od Tripolija u kojem se 1942. godine rodio Moamer Gadafi. Nakon njegova dolaska na vlast Sirt je iz malog ribarskog grada postao važna pomorska luka i svojevrsni centar moći s populacijom od 100 tisuća stanovnika. U njemu Gadafi još uvijek ima većinsku potporu stoga ne čudi trud pobunjenika u njegovom osvajanju.



View Larger Map

Pobunjeničke snage prema Sirtu dolaze sa zapada i istoka, a u napadu će vjerojatno sudjelovati i stari sovjetski tenkovi T-55 koje su pobunjenici zaplijenili u napuštenoj vojnoj bazi u Zlitanu.

Prva linija borbe nalazi se oko 30 kilometara od Sirta, no pobunjenici su istaknuli kako 'žele ostaviti dovoljno vremena za pregovore' u nadi da će osvajanje grada uspjeti mirno dogovoriti.

Glasnogovornik pobunjenika Mohamad Zawawi naglasio je kako je njihovim borcima rečeno da se prema zarobljenicima moraju ponašati korektno te je izrazio svoju zabrinutost za 40 tisuća ljudi koje su zarobili Gadafijevi pristaše .

S druge strane, Nacionalno prijelazno vijeće (NTC) odbija svaku mogućnost pregovora s Gadafijem ističući kako je 'on zločinac kojeg se mora privesti pravdi'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:28