RAT U LIBIJI>>>KONAČNI KRAJ REŽIMA

Pobunjenici osvojili Gadafijev utvrđeni stožer! On poručuje: Još uvijek sam u Tripoliju...

Zauzeli su Bab al-Azizyju. Potpuno. Gotovo je. Ovo je nevjerojatan prizor, javlja dopisnik AFP-a
 AFP

NOVO >>>> 22:29 - Jedan od vođa pobunjenika protiv vladavine Moamera Gadafija, Mahmud Jibril, izjavio je pred okupljenim novinarima kako politička tranzicija u Libiji 'počinje odmah'.

- Ovo je nova Libija, gdje svaki Libijac radi kao voljeni brat, ruku uz ruku, kako bi služio interesima nacije kako bi se osigurala jednakost i pravda za sve. Moramo biti transparentni prema cijelom svijetu. Sada se moramo koncentrirati na izgradnju i liječenje rana - poručio je Jibril.

Borbe u Tripoliju traju, a snage odane Moameru Gadafiju i dalje pružaju otpor na ulicama.

Pobunjeničke snage su, kako navode strani mediji, po osvajanju Gadafijeve palače krenuli u pljačku tog nekada velebnog zdanja.

21:24 Glavni stožer libijskog vođe Moamera Gadafija Bab al-Azizija u potpunosti je pod kontrolom pobunjenika, a zemlja će biti oslobođena u roku od 72 sata, rekao je libijski izaslanik u UN-u Ibrahim Dabaši.

20:26 Još se ništa ne zna o sudbini Moamera Gadafija...

19:39 Paljba se preselila u okolicu hotela Rixos, gdje je sjedište stranih medija. Novinari se sakrivaju na gornjim katovima kako bi izbjegli metke.

Američki predsjednik Barack Obama i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy telefonski su razgovarali o Libiji.

Sjedinjene Države i Francuska "nastavit će vojno djelovanje" sve dok libijski vođa Moamer "Gadafi i njegov klan" ne polože oružje, rekao je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, nakon telefonskog razgovora. Francuski i američki predsjednik "izrazili su zadovoljstvo zbog velikog napredovanja snaga CNT-a (Nacionalno prijelazno vijeće, političko tijelo pobunjenika) zadnjih dana", kaže se u priopćenju ureda francuskog predsjednika.

Švicarska je objavila kako će osloboditi pristup milijunima koje je zamrznula u svojim bankama čim UN ukine sankcije protiv Gadafijeve vlade. Većina zamrznutih financija pripada libijskim državnim firmama.

SAD je najavio kako će financijski pomoći pobunjenicima i to sa 1.5 milijardi dolara.

18:41 Pobunjenici su se probili u Gadafijevu palaču i pretražuju svaku prostoriju, piše Al Arabya. Njihov dopisnik također svjedoči kako su posljedice borbe vidljive na svakom koraku.

- Nema niti jedne zgrade koja nije uništena ili oštećena na neki način - svjedoči dopisnik.

18:35 Pojavile su se prve snimke iz osvojene Gadafijeve utvrde. Pobunjenici su srušili kip libijskog diktatora i slikali se pored poznatog spomenika - šake koja uništava američki ratni zrakoplov, podignutog 1986.

Pobunjenici su otkinuli glavu s Gadafijevog kipa i žestoko je udaraju i šutiraju, pokazujući svoju mržnju prema bivšem libijskom vladaru.

18:12 Pobunjenici su osvojili Gadafijev utvrđeni stožer u Tripoliju, javlja AFP. Snage lojalne libijskom diktatoru su pobjegle.

- Pobunjenici su se probili kroz cementne zidove u unutrašnjost. Zauzeli su Bab al-Azizyju. Potpuno. Gotovo je. Ovo je nevjerojatan prizor - izjavio je dopisnik iz Tripolija, javlja AFP.

17:40 Al-Jazeera javlja kako su pobunjenici osigurali pristup kući Moamera Gadafija unutar kompleksa Bab al-Azizija. Pobunjenička TV javlja kako se iznad Gadafijeve vije njihova zastava. AP prenosi kako u utvrđeni stožer nadire na stotine vojnika pobunjeničkih snaga.

16:50 Kontroverzni predsjednik Svjetske šahovske federacije Kirsan Iljumžinov izjavio je danas kako mu je Moamer Gadafi u telefonskom razgovoru potvrdio da je još uvijek u Tripoliu. - Živ sam i zdrav. Nalazim se u Tripoliju i ne namjeravam napustiti Libiju. Ne vjerujte lažima zapadnjačkih televizija - naveo je Iljužimov Gadafijevu izjavu, prenosi Interfax. Iljužimov se s Gadafijem susreo u lipnju. (na fotografiji dolje)

16:02 - Teške borbe vode se oko utvrđenog stožera libijskog čelnika Moamera Gadafija u Tripoliju, javlja Reutersov reporter. Stupovi crnog dima uzdižu se iznad područja u kojem je smješten zaštićeni kompleks. Odjekuje pucnjava i povremene eksplozije.

Novinar Al Jazeere izvijestio je da su pobunjenici uspjeli probiti vanjska vrata kompleksa Bab al-Azizija u libijskom glavnom gradu. Borbe traju i oko hotela u kojem su smješteni strani novinari. Pucnjava iz teških strojnica od jutra se čuje oko hotela Rixos.

14:50 - Glasnogovornik NATO-a izjavio je kako Savez neće namjerno napadati Gadafija te je dodao kako bi bilo prihvatljivo da sam napusti zemlju ukliko odstupi s vlasti. Strane agencije javljaju kako se pristaše diktatora povlače prema Gadafijem rodnom gradu Sirtu.

14:15 - Pobunjeničke snage u potpunosti su opkolile palaču libijskog diktatora u Tripoliju, javlja Al Jazeera. Gadafijev sin Saif al-Islam i dalje ističe kako je njegov otac na 'sigurnom te u gradu'.

Također, pobunjenici su osvojili važnu naftnu luku Ras Lunuf te se sada približavaju predgrađu Bin Jawada .

13:00 - Pobunjenički borci približavaju se žestoko branjenoj Gadafijevoj palači, javlja Al Jazeera. Pristaše Gadafija još uvijek se bora za premoć u nekim dijelovima Tripolija. U pojačanje pobunjenicima stiglo je oko 2000 boraca iz Misrate.

Pobunjenici imaju uspjeha i u drugim dijelovima Libije. Osvojili su Al Uqaylah, oko 480 kilometara istočno od Tripolija, te se kreću prema važnoj naftnoj luci Ras Lanuf .

Na libijskom veleposlanstvu u Hrvatskoj zaviorila se nova (stara) zastava Libije koju danas koriste Gadafijevi protivnici.

12:40 - Cijena barela nafte skočila je na 86 dolara zbog situacije u Libiji. Stručnjaci očekuju kako će se cijena stabilizirati ubrzo.

12:00 - Britanski Telegraph prenosi izjavu bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića koji je nedavno bio izjavio kako je

Bivši predsjednik Stjepan Mesić i veliki prijatelj Moamera Gadafija javnosti se obratio priopćenjem.

"Pobuna ograničenih razmjera što je prije više od pola godine počela u jednome dijelu Libije , završava rušenjem režima u Tripoliju. Deseci tisuća zračnih udara NATO snaga, kao i završne operacije u kojima su, prema svemu sudeći, sudjelovale i pomorske snage Atlantskoga saveza, slomili su gotovo potpuno otpor snaga lojalnih pukovniku Gadafiju.", započeo je Mesić u priopćenju.

Bivši predsjednik ne želi komentirati Gadafijev režim niti ocjenjivati ga "bez ikakvih iluzija o njegovome karakteru u kontekstu onoga što smatramo demokracijom ali i uz punu svijest o strogo sekularnom karakteru vlasti što je srušena", te izražava žaljenje što su borbe i NATO udari odnijeli veliki broj ljudskih života.

Mesić kaže kako iz prve ruke tvrdi da je Gadafi bio spreman potpuno se povući iz javnog i političkog života, uz čvrsto obećanje da neće biti prepreka ni uvođenju višestranačkog sustava, ni reformama, ali uz uvjet da prethodno prestanu NATO napadi.

"Mogu također potvrditi da je vlast u Tripoliju pokušavala s tom porukom preko svih raspoloživih kanala doprijeti do zemalja koje su igrale ključnu ulogu u organiziranju i vođenju vojnih operacija u Libiji.", stoji u Mesićevom priopćenju u kojemu Mesić upozorava i na opasnosti korištenja UN kao pokrića za metode koje se teško može dovesti u sklad s Poveljom svjetske organizacije.

"Iskreno želim Libijcima da ostvare mir i zadrže kontrolu nad bogatstvima svoje zemlje, a u interesu njezinoga daljeg napretka i demokratskog razvoja. Također izražavam nadu u nastavljanje dobrih hrvatsko-libijskih odnosa u najboljem interesu obiju zemalja.", zaključio je Mesić koji se danas na svoju inicijativu sastao s veleposlanicima Narodne Republike Kine, Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj.

"Razmijenjena su mišljenja o najnovijem razvoju događaja u Libiji, pri čemu je Predsjednik Mesić iznio svoju sliku stanja, podsjetivši da je upravo on, kao Predsjednik, otvorio libijski prostor za Hrvatsku, kao i da je Libija bila prva izvanevropska država koja je priznala samostalnu Hrvatsku, izrazio zabrinutost zbog mogućeg razvoja zbivanja u toj sjevernoafričkoj zemlji, informirao o verbalnoj osobnoj poruci pukovnika Gadafija koju je primio prošloga tjedna, te predao veleposlanicima zabilješku o toj poruci", stoji u priopćenju iz Mesićevog ureda.

, no pod uvjetom da NATO prestane s bombardiranjima.

11:45 - Brod koji je iz Tripolija trebao evakuirati oko 300-tinjak stranih državljana neće pristati dok se situacija u glavnom gradu Libije ne smiri. Očekuje se da će se to dogoditi tijekom današnjeg poslijepodneva.

11:30 - Više snažnih eksplozija začulo se na području Gadafijeve palače Baba al-Aziziyah gdje se navodno skriva libijski diktator. I snimke pokazuju stupove dime koji se izdižu nad palačom.

U međuvremenu, pristaše Gadafija ispalile su tri Scud projektila prema Misrati koji su pogodili obalno područje. Izvješća o žrtvama i materijalnoj šteti još nema.

10:20 - NATO-ove zračne snage nad Tripolijem bacaju letke kojim pro-Gadafijeve snage pozivaju da polože oružje i pridruže se pobunjenicima, javlja Al Jazeera. Jedan od letaka kaže: Vratite se vašim obiteljima i služite zemlji odlažući oružje i napuštajući vaše mjestu te poštujući pravo da svi Libijci žive u miru.

10:00 - Nacrt novog libijskog ustava pojavio se na internetu. Međutim, ne postoji način da se utvrdi njegova vjerodostojnost. Prema dostupnom dokumentu izgleda da će se novi libijski ustav velikim dijelom temeljiti na šerijatskom pravu.

Također, glavni trg u Tripoliju više se neće zvati Zeleni trg, već Trg Mučenika .

NATO-ov glasnogovornik puk. Roland Lavoie za BBC je izjavio kako je vrlo teško odrediti koje dijelove Tripolija kontroliraju pobunjenici, a koje pristaše Gadafija.

Talijanski je ministar vanjskih poslova Franco Frattini izjavio da očekuje od libijske pobunjeničke vlade da poštuje postoje ugovore s drugim zemljama te je potvrdio kako će se intenzivno raditi na poboljšanju odnosa dviju zemalja.

08:00 Bivši libijski premijer, Mustapha Ben Halim, koji je na čelu libijske vlade bio od 1954-57 te pozvao Saif al-Islama da provede reforme, u intervjuu za CNN izjavio je kako očekuje da će Gadafi otići u egzil te otamo nastaviti svoju borbu.

Također, upozorio je novu libijsku vladu da se pobrine za siročad i obitelji preko 20 tisuća 'mučenika koji su život dali za slobodu'.

_________________________

TRIPOLI - Sin libijskog diktatora Moamera Gadafija, Saif al Islam, pojavio se noćas u samom središtu Tripolija gdje je svojim pristašama, na očigled stranih novinara, podijelio oružje za nastavak borbe s pbounjenicima.

Prema njegovima riječima, namjerno je dopustio ulazak pobunjeničkih snaga u libijski glavni grad kako bi ih namamio u zasjedu .

Iako je je objavljeno da Saif al Islam čeka na izručenje, on sam opovrgnuo je da su ga zatočili pobunjenici. Dodao je i kako je njegov otac, Moamer Gadafi, još uvijek u glavnom gradu te da je na sigurnom.

Al Jazeera je objavila Gadfijev sin Mohammed uspio pobjeći iz kućnog pritvora u Tripoliju uz pomoć još uvijek njemu odanih snaga, ali da je drugi Gadafijev sin, Khamis pronađen mrtav. Mohammed je bio jedan od trojice Gadafijevih sinova koje su nakon osvajanja libijskog glavnog grada zarobile pobunjeničke snage, ali lojalisti su upali u kuću i oslobodili ga nakon obračuna sa stražarima.

Libijski pobunjenici zarobili su još jednog Gadafijevog sina, Sadija, izvjestila je Al Arabija. U izvještaju se navodi i da je NATO s pobunjenicima koordinirao zračne napade na Gadafijevu utvrđenu vilu Bab al-Aziziju u Tripoliju.

Dok pobunjenici nastoje uhvatiti Gadafija, u Tripoliju neke snage odane libijskom vođi nastavljaju sa žestokom borbom. Prema dostupnim informacijama, pobunjenici kontroliraju više od 90 posto grada.

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je Gadafija da prekine daljnje krvoproliće, a libijsku oporbu da se ne osvećuje.

Obećao je da će SAD biti prijatelj i partner. Egipat, koji čeka predsjedničke izbore nakon svrgavanja Hosnija Mubaraka, službeno je priznao libijsko nacionalno vijeće. Pobunjenicima su dopustili preuzimanje veleposlanstva u Kairu i omogućili zastupanje Libije u Arapskoj ligi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:35