SPORNI VIDEO

POBUNA ZBOG SAMOUBOJSTVA MALOLJETNE DJEVOJKE Italija pokrenula istragu protiv Facebooka na zahtjev roditelja

Talijanski tužitelji pokrenuli su istragu protiv Facebooka, zbog smrti 14-godišnjakinje koja je nakon uvreda na toj društvenoj mreži s trećeg kata skočila u smrt.

Talijanska udruga roditelja već je ranije prijavila tu kalifornijsku tvrtku zbog uloge u samoubojstvu 14-godišnje Caroline Picchio, koja si je život oduzela u Novari na sjeveru Italije u siječnju, nakon što je skupina od osam mladića na Facebooku objavila snimku s tuluma, na kojoj ona pijana leži na podu kupaonice. Snimka je na Facebooku ostala nekoliko dana.

Uporno maltretiranje

Direktor udruge roditelja Antonio Affinita za britanski je Telegraph rekao da je “ovo prvi put da je skupina roditelja u Europi predala takvu prijavu protiv Facebooka”.

- Talijanski zakon zabranjuje mlađma od 18 godina da potpisuju ugovore, no Facebook zapravo ulazi u ugovorni odnos s maloljetnicima u vezi s njihovom privatnošću, bez znanja roditelja - rekao je Affinita, koji je rekao da je smrt tinejdžerke bila kap koja je prelila čašu, nakon što se lani u Rimu ubio 15-godišnjak kojeg su na Facebooku maltretirali jer je bio homoseksualac.

Tužitelj Francesco Saluzzo rekao je da nije isključeno ni da se ovaj put zaposlenici Facebooka nađu pod istragom koja će se pozabaviti i time kako je snimka danima ostala na webu, čak i nakon što su Carolinini prijatelji zatražili da ju se ukloni. Djevojku su maltretirali mladići u dobi od 15 do 17 godina, navodno prijatelji njezinog bivšeg dečka, koji ju je, nakon što ga je nekoliko dana ranije ostavila, i sam vrijeđao na Facebooku. Neki su je navodno nastavili po Fejsu vrijeđati i nakon smrti.

Oproštajno pismo

“Zar ono što si mi napravio nije dovoljno? Primorao si me da za to platim previše puta”, napisala je Picchio u pismu dečku, koje su istražitelji pronašli u njezinoj sobi.

“Oprostite mi što nisam snažna. Ne mogu više izdržati”, napisala je na Facebooku prije nego što si je oduzela život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 11:55