KAOS U ENGLESKOJ

Pobješnjela rulja zapalila policijsku stanicu i krenula na džamiju: ‘Čije ulice? Naše ulice!‘

Ministrica unutarnjih poslova rekla je da će kriminalci koji napadnu policiju ‘platiti visoku cijenu za nasilje i razbojništvo‘

Kaos u Sunderlandu

 X Screenshot/

Nakon što su u petak navečer izbili ozbiljni neredi u Sunderlandu u Engleskoj, tamošnja policija priopćila je da se suočava s "ozbiljnim i kontinuiranim razinama nasilja".

Policija Northumbrije izvijestila je da su tri policajca ozlijeđena u nemirima zbog čega im je bilo potrebno i bolničko liječenje. Jedan je pušten na kućnu njegu, a dvojica su i dalje hospitalizirana.

Osam osoba uhićeno je nakon što je napadnuta zgrada u kojoj je smješteno policijsko sjedište, a ona odmah do nje je zapaljena. Rulja je na interventnu policiju ispred džamije bacala limenke piva i cigle te zapalila najmanje jedan automobil.

Konjička policija raspoređena je u središte Sunderlanda kako bi potisnula prosvjednike, od kojih su neki bili maskirani te uzvikivali: "Čije ulice? Naše ulice!".

Podsjetimo, nemiri su izbili u gradovima diljem Engleske nakon što su u ponedjeljak u Southportu ubijene tri djevojčice.

- Ova ozbiljna i dugotrajna razina nasilja krajnje je žalosna. U tijeku je opsežna istraga kako bi se što prije identificirali odgovorni za svako oblik kriminalnog ponašanja. Želim svima jasno dati do znanja da se neredi, nasilje i šteta neće tolerirati - rekla je načelnica policije Northumbrije, Helena Barron, a prenosi BBC.

Pojedinci iz gomile izvikivali su islamofobne uvrede i skandirali u znak podrške ekstremno desnom aktivistu Stephenu Yaxley-Lennonu, koji se koristi pseudonimom Tommy Robinson. Upravo je on na društvenoj mreži X promovirao lažne tvrdnje da je navodni napadač iz Southporta bio tražitelj azila koji je nedavno brodom stigao u Veliku Britaniju.

Ministrica unutarnjih poslova Yvette Cooper rekla je da će kriminalci koji napadnu policiju "platiti visoku cijenu za nasilje i razbojništvo".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. kolovoz 2024 14:29