OTETA IZ ŠKOLE

POBJEGLA OD TERORISTA BOKO HARAMA Školarka otkrila strahote zatočeništva: tjerane u brak, oplođene i zaražene bolestima

Bile su prisiljene da se obrate na islam, a onima koje su to odbile odrubljena je glava ili su ustrijeljene iz neposredne blizine
 AFP

Kad je teroristička organizacija Boko Haram u travnju prošle godine upala u školu zabačenog nigerijskog grada Čibok, oteto je 276 školarki, što je izazvalo zgražanje dilje svijeta i oštre kritike istaknutih osoba kao što su Michelle Obama i Angelina Jolie. Pedeset i sedam djevojčica uspjelo je pobjeći, a preostalima se nije ništa čulo još od svibnja prošle godine, kada se njih stotinjak pojavilo u jednom terorističkom videu, gdje su bile odjevene u muslimansku nošnju i recitirale Kuran.

No, jedna od njih je sada uspjela pobjeći s područja Čadskog jezera, gdje ih drže, i prenijela stravična iskustva s kojima se suočavala. Otkrila je kako su bile prisiljene da se obrate na islam, a onima koje su to odbile odrubljena je glava ili su ustrijeljene iz neposredne blizine.

Teroristi su ih prislili na udaju, kako bi zatrudnile, a pritom su zaražene spolnim bolestima.

Boko Haram je autohtona nigerijska ekstremistička skupina koja je pobila oko 17 tisuća ljudi, a najmanje 2,5 milijuna ljudi prognano je iz svojih domova.

Ove su godine vojne postrojbe Čada i Nigerije istjerale ekstremiste iz dvadesetak gradova koje je držao Boko Haram, koji je u vezi s teroristima tzv. 'Islamske države' proglasio islamistički kalifat.

Ekstremisti trenutno kontroliraju veliki dio sjeveroistoka Nigerije i bore se sa snagama koalicije četiri susjedne države na tom području, koje su također na meti terorista.

Boko Haram u nedavnim samoubilačkim bombaškim napadima u Nigeriji, Čadu, Kamerunu i Nigeru koristili su desetke djevojčica i žena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:31