SUĐENJE PARAOLIMPIJCU

PISTORIUS KROZ SUZE OPISAO KOBNU VEČER 'Morao sam se naoružati kako bih obranio Reevu!'

 AFP

JOHANNESBURG - Na današnjem ročištu u suđenju paraolimpijcu Oscaru Pistoriusu za ubojstvo djevojke Reeve Steenkamp, Pistorius je odgovarao na pitanja optužbe.

Slavni ‘Blade Runner’ opisao je početke svoje veze sa Steenkamp, često zastajući kada bi ga preplavile emocije.

Oboje su, tvrdi, imali vrlo ‘problematične’ veze prije nego što su se upoznali, pa je početak bio dosta osjetljiv.

Na nagovor odvjetnika, Pistorius je duže vremena čitao ljubavne poruke koje je razmjenjivao sa Steenkamp, koje prikazuju njihovu vezu u potpuno drugačijem svjetlu nego što ju je prikazalo tužiteljstvo, koje je prikazalo samo poruke nakon svađa.

'BOJIM TE SE' Djevojka Oscara Pistoriusa poslala uznemirujuću poruku samo tri tjedna prije ubojstva

- Hvala ti što si meni najdivnija osoba. Lud sam za tobom i kad god te pogledam nasmiješim se iznutra, pročitao je Pistorius, uz povremeno jecanje.

Obrana se potom koncentrirala na poruke iz veljače, koje su i dalje u zaljubljenom tonu - koliko se vole, koliko si nedostaju, kako voli provoditi vrijeme s njom i spavati pored nje. Glas mu je često pucao dok je čitao poruke.

Pistorius je rekao kako su povremeno Reeva i on imali probleme u vezi, ali da bi ih sve riješili, da su bili zaljubljeni, i da su planirali zajednički život. Tokom cijelog njegovog svjedočenja drhti mu glas, a povremeno i pusti koju suzu, iako se drži bolje nego jučer.

Osvrnuo se i na incident u kojem je pucao iz pištolja u restoranu, tvrdeći da se radilo o nesretnom slučaju. Izjavio je kako mu je prijatelj Darren Fresco dodao napunjen pištolj u restoranu, koji je zapeo za Frescove hlače i opalio. Pistorius je kasnije rekao voditelju restorana kako je on kriv.

PISTORIUS 'Strah me zaspati. Tada osjećam miris krvi'

Potom je krenuo opisivati kobnu večer kada je ustrijelio svoju djevojku.

Bio se legao u krevet i stavio pištolj pored kreveta. Gledao je televiziju ležeći na trbuhu dok je Reeva sjedila na krevetu, no bio je sve više i više umoran i zamolio ju je da zatvori vrata prije nego što se i ona legne.

Nešto kasnije se probudio, a Steenkamp još uvijek nije bila u krevetu. Rekao je kako je čuo nekakav zvuk, i pomislio kako netko ulazi u kuću.

- Prvo što mi je prošlo kroz glavu je da se moram naoružati i obraniti svoju djevojku, rekao je.

Zgrabio je pištolj, i povikao Steenkamp da nazove policiju. Vikao je ljudima da izađu iz njegovog doma. Nije imao proteze na nogama.

Prije nego što je došao do hodnika koji vodi u kupaonicu, čuo je vrata kako su se zalupila, koja su mogla biti jedino vrata od kupaonice.

Taman prije nego što je počeo odgovarati na pitanja o samoj pucnjavi, ročište je završilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:02