NOVI POTRES U ITALIJI

PIŠE I. BEŠKER Poslodavci ucjenjuju radnike: Tjeraju ih da potpišu dokument kojim tvrde da na posao u nesigurne pogone odlaze - dragovoljno

U srijedu ujutro u 6.08 potres magnitude 4,5 po Richteru potresao je Ravennu, ali zasad nema podataka je li nanio štetu njezinu umjetničkom blagu
 Georges Jansoone / Wikimedia Commons

RIM - Trese se i Romagna, nakon Emilije: u srijedu ujutro u 6.08 potres magnitude 4,5 po Richteru potresao je Ravennu, ali zasad nema podataka je li nanio štetu njezinu umjetničkom blagu. Epicentar je bio nekoliko milja na jadranskoj pučini ispred Ravenne, a hipocentar izrazito duboko: oko 25 kilometara.

Taj potres, više od 100 kilometara udaljen od onih oko Modene, nije s njima u izravnoj vezi – ali očito je riječ o istom zadiranju jadranske ploče pod talijansku ploču, koje je nabralo Apenine (dok je podvlačenje talijanske ploče pod evropsku nabralo Alpe).

Seizmolozi su obično škrti na prognozama, ali ne isključuju mogućnost da se na ovim područjima, koja nisu smatrana baš trusnima, potresi nastave u nekoliko sljedećih godina.

Potresi u Emiliji, od kojih su najjači dosad bili 20. i 26. svibnja, odnijeli su dosad 26 života , jer su umrle dvije teško ozlijeđene žene.

Štete još nisu procijenjene , ali je jasno da je riječ o milijardama eura. Još će i rasti, jer je privremeno ili na dulje razdoblje izbačeno iz stroja oko 150.000 radnih mjesta.

Poslodavci se domišljaju kako smanjiti štetu. Nakon prvoga snažnog potresa mnogi su nastavili proizvodnju u pogonima čiju sigurnost dotad još nije bila potvrdila Civilna zaštita. U drugome snažnom potresu poginulo je desetak radnika u montažnim pogonima, jer su oni građeni tako da izdrže vertikalni pritisak, ali ne i horizontalni, kakav se javlja u potresima.

Radnici su odlazili na rad riskirajući glavu da ne izgube posao. Stoga će vlasnici odgovarati za ubojstva iz nehaja. Sada su se dosjetili jadu, pa tjeraju radnike da potpišu dokument kojim tvrde da idu na posao dragovoljno, preuzimajući na se sav rizik. Tako je ucjena "obogaćena“ pranjem ruku od odgovornosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:36