SPASIO PUTNIKE

PILOT VLATKO VODOPIVEC OTKRIVA KAKO JE SPUSTIO PUTNIČKI AVION U KOJEM JE EKSPLODIRALA BOMBA 'Trebali smo svi poginuti...'

An aircraft belonging to Daallo Airlines is parked at the Aden Abdulle international airport after making an emergency landing following an explosion inside the plane in Somalia's capital Mogadishu, February 3, 2016. Investigators believe a bomb likely caused the explosion aboard a plane that was forced to return to the Somali capital of Mogadishu for an emergency landing on Tuesday, two U.S. government sources said on Wednesday. REUTERS/Feisal Omar
 FEISAL OMAR/Reuters

Pilot putničkog zrakoplova Daallo Airlines oštećenog u eksploziji koju je izazvala bomba iznad Somalije, opisao je kako je posada uspjela prizemljiti avion u zračnu luku Mogadišu i smiriti putnike dok se dim širio pilotskom kabinom. - Ovo je bila moja prva bomba, i nadam se posljednja - kazao je kapetan Vlatko Vodopivec nakon istrage i dodao kako se eksplozija dogodila na visini od oko 3350 metara. - Da je bilo više, moglo je biti još gore - kazao je.









Policija iz malog gradića Balada, oko 30 kilometara udaljenog od zračne luke, izvijestila je kako su stanovnici pronašli tijelo muškarca, navodnog bombaša samoubojice, koji je pri eksploziji ispao iz aviona. Iz Daallo Airlinesa kazali su kako su svi putnici, osim jednog, sigurno sletjeli, no nisu iznijeli detalje. Ipak, Abdiwahid Omar, direktor somalijske agencije za civilno zrakoplovstvo, rekao je kako vlasti nisu sigurne da je tijelo pronađeno u Baladu nestali putnik. Putnik Awale Kullane snimio je pak kaotičnu scenu iz aviona na kojoj se vide maske za kisik koje vise iznad sjedala, a snažna buka dopire kroz rupu u trupu aviona.

- Kada smo čuli prasak, kopilot je otišao pogledati štetu, a ja sam preuzeo upravljanje - opisao je pilot dodajući kako su motori i hidraulika normalno funkcionirali te nije bilo problema s prizemljivanjem aviona. - Dim je ušao u kabinu, no više ga je bilo na kraju aviona. Stjuardesa je učinila sjajan posao smirivši putnike - kazao je pilot i napomenuo da su posadu činili talijanski kopilot i stjuardese iz Grčke, Kenije i Bosne. Istražitelji su preselili avion sa piste u privatni hangar, a u istragu su bili uključeni strani stručnjaci.

Ministar prometa Ali Ahmed Jamac na kraju je izvijestio: - U zrakoplovu Daallo Airlinesa eksplodirala je bomba. Trebali su poginuti svi u avionu. Ahmed Jamac kazao je kako policija istražuje slučaj te da je zasad šestero ljudi uhićeno zbog sumnje u povezanost s eksplozijom nakon što su pregledane snimke s nadzornih kamera u zračnoj luci, kazao je somalijski obavještajac za AP.

Prokrijumčariti bombu u zračnu luku je gotovo nemoguća misija bilo gdje na svijetu, a zračna luka Mogadišu, kaže policija, strogo je čuvana zona. Međutim, srpski pilot Vlatko Vodopivec koji je prizemljio avion nakon istrage je kazao kako je sigurnost u zračnoj luci Mogadišu ravna 'nuli', te da je stanje tamo prilično kaotično. Za AP je kazao kako su somalijski istražitelji prvotno pokušali okriviti njegovu aviokompaniju, no kako on ni trena nije sumnjao da je eksploziju uzrokovala bomba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:37