KABULSKI IZAZOVI

Petraeus nakon Iraka sređuje i Afganistan

General Petraeus dosad je bio zadužen za nadziranje svih američkih vojnih operacija u centralnoj Aziji od 2008., a godinu prije zapovijedao je američkim snagama u Iraku
 Reuters

KABUL - Američki general David H. Petraeus dnaas je formalno preuzeo zapovjedništvo ISAF-a, međunarodnih snaga u Afganistanu iz 40 zemalja, nakon što je njegov prethodnik, general Stanley McChrystal, otpušten.

Tu smo da pobijedimo

General Petraeus, hvaljen zbog stabilizacije stanja u Iraku, preuzima vodstvo 130.000 stranih vojnika u devetoj godini rata protiv talibana, obilježenoj rastućim brojem žrtava i sve većom skepsom kad je riječ o trenutnoj američkoj strategiji u Afganistanu.

- Bitku za Afganistan dobit će onaj čija volja bude jača. Mi nećemo odustati, ovdje smo da pobijedimo - rekao je Petraeus koji tvrdi da ne namjerava značajno mijenjati strategiju koju je provodio McChrystal. On je, pak, otpušten nakon što su u magazinu Rolling Stone objavljene kritike koje su on i njegovi suradnici izrekli na račun američkog predsjednika Baracka Obame i njegove administracije.

Situacija koja Petraeusa dočekuje u Afganistanu je teška: talibani su pokazali veliku žilavost unatoč žestokoj ofenzivi protiv militanata koja je počela lani i dolasku desetaka tisuća dodatnih vojnika.

Analitičari kao veliki problem ističu korumpiranu vladu predsjednika Hamida Karzaija. Istodobno, na jugu i istoku, područjima dominacije paštunskog stanovništva, gdje su talibani jaki, Karzaijeva vlada je manje popularna od talibanskog režima koji je bio na vlasti do invazije 2001.

- Najveći je problem afganistanska vlada i sam Karzai. Ako vlada ne bude surađivala, Petraeusu će biti vrlo teško popraviti situaciju - izjavio je politički analitičar Haroun Mir.

‘Hrabro suzdržavanje’

Petraeus je obećao da će provoditi istu taktiku protiv militanata kao u Iraku, a ona uključuje dugoročniji pristup, izgradnju povjerenja kod domaćeg stanovništva te pomoć u izgradnji civilnog društva, odnosno njegovih institucija i obnovu zemlje.

To bi značilo da ne bi trebao mijenjati zapovijed o “hrabrom suzdržavanju” generala McChrystala, čiji je cilj bilo smanjenje civilnih žrtava. No, upravo na to su se mnogi vojnici žalili ističući da se ne mogu u potpunosti braniti (zbog čega raste broj stradalih vojnika).

U lipnju su, inače, poginula 102 vojnika, više od polovice su Amerikanci, što je trostruko više nego u svibnju, a nadmašuje i dotadašnji najcrnji mjesec - prošli kolovoz i 77 poginulih. Od početka 2010. poginulo je 320 vojnika (2009. ukupno bilo je 520 poginulih).

Danas su poginule najmanje četiri osobe, a pet je ranjeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:23