SKANDAL U VATIKANU

Papin sobar kaznu će služiti u kućnom pritvoru i tamo čekati mogući oprost Svetog Oca!

NOVO 20:00 Paolo Gabriele, nekadašnji sobar pape Benedikta XVI., osuđen za krađu povjerljivih dokumenata, kaznu će služiti u kućnom pritvoru u svojem vatikanskom stanu i čekati da mu Papa eventualno oprosti, rekla je u subotu njegova odvjetnica.

Cristiana Arru kaže da je vatikanski tužitelj pristao na te uvjete pošto je sud odlučio kazniti Gabrielea s 18 mjeseci zatvora. Da nije, Gabriele bi morao u talijanski zatvor jer Vatikan vlastiti nema.

NOVO 12:52 - Sobar pape Benedikta XVI. optužen za "tešku krađu" stotina povjerljivih dokumenata osuđen je u subotu na godinu i pol zatvora na sudu u Vatikanu, nakon kratkog sudskog postupka.

Sud je osudio sobara Paola Gabrielea na tri godine zatvora, ali je odmah prepolovio kaznu zbog njegova dosadašnjeg "služenja Crkvi", "uvjerenja - koje sudac smatra pogrešnim - da čini dobro Crkvi", "ponašanja tijekom suđenja" i "svjesnosti da je izdao Papu", obrazložio je predsjednik sudskog vijeća Giuseppe Dalla Tore.

"Stvar koju u sebi najsnažnije osjećam jest uvjerenje da sam djelovao iz čiste, nepatvorene ljubavi prema Kristovoj Crkvi i njegovu poglavaru na zemlji. Ne smatram se lopovom", rekao je Paolo Gabriele u kratkoj izjavi.

"Tražimo tri godine zatvora i konačnu ali ograničenu zabranu" obnašanja dužnosti u javnoj upravi, rekao je tužitelj na zadnjem ročištu tog suđenja, koje su mediji prozvali VatiLeaks, o otkrivanju dokumenata koji su na svjetlo dana iznijeli spletke i napetosti u crkvenom vrhu.

Gabriele (46), bivši uzoran zaposlenik, skrivao je u svom stanu više od tisuću pisama, faksova i različitih dokumenata, među kojima je neke parafirao sam Papa, i predao jedan dio novinarima.

Gabriele se opravdavao željom da pomogne Svetom Ocu kojim se, tvrdio je, "manipulira".

Talijanski novinar Gianluigi Nuzzi koji je od Gabrielea dobio desetke povjerljivih dokumenata, objavio je na temelju njih knjigu pod nazivom 'Njegova svetost: tajni dokumenti Benedikta XVI.'

--------------------------------------------

09:47 - U subotu se očekuje završetak glavne rasprave i presuda Paolu Gabrieleu, donedavnom sobaru pape Benedikta XVI. , optuženome za tešku krađu povjerljivih dokumenata iz osobnih odaja poglavara Katoličke crkve.

Taj je proces izazvao veliku pozornost svjetskih medija, ali su se morali zadovoljiti uvjetima koje su postavile Sveta Stolica i Država Vatikanskoga Grada: u sudnicu kapaciteta 30 gledalaca pušteno je 10 novinara (šest iz unaprijed određenih vatikanskih glasila, te svjetskih i talijanskih agencija, a četiri na ždrijebanje svima ostalima), koji su smjeli izvještavati tek po završetku ročišta, bez prava na ikakvo snimanje u sudnici, čak ni na vlastite olovke, pa su i fotografije i filmske snimke svi morali kupovati od Vatikana.

Bez ikakve sumnje

Bude li presuda izrečena danas, kako je najavljeno, proces će biti izrazito kratak: ukupno četiri ročišta u osam dana, od subote do subote.

Ovog časa nema ni trunke sumnje da će Paolo Gabriele biti osuđen - ali to ne znači da će biti vraćen u ćeliju na čiju se skučenost i preosvijetljenost žalio. Ponajprije postoji žalbeni rok, za kojega će možda biti ostavljen u kućnom pritvoru, a možda i pušten na slobodu do pravomoćnosti.

Važnije je što mu je - ako je vjerovati onome što u Panorami piše vatikanist Ignazio Ingrao - već napisan Papin dekret o pomilovanju, temeljen i na Gabrieleovoj tvrdnji pred sudom da je sve što je učinio - poduzeo “iz ljubavi za Svetog Oca”. Jedino još nije određena prigoda kada će akt o pomilovanju biti objavljen - otkriva Ingrao.

U nedjelju Benedikt XVI. otvara XIII. redovito zasjedanje Biskupske sinode posvećene novoj evangelizaciji. U četvrtak, o 50-godišnjici otvaranja Drugoga vatikanskog koncila, Papa otvara Godinu vjere, posvećenu novoj evangelizaciji. U petak je Apostolska penitencijarija objavila na latinskome dekret kojim Papa u Godini vjere odobrava plenarnu indulgenciju (potpuni oprost grijeha) onima koji triput pribivaju propovijedima Svetih misija, odnosno trima lekcijama o koncilskim aktima, odnosno hodočaste u neku papinsku baziliku, ili stolnu crkvu, ili katakombu, te izmole određene molitve, odnosno ako nekoj svečanoj misi kroz godinu dodaju Vjerovanje, ili naprosto ako svrate gdje su kršteni i ondje obnove svoj krsni zavjet.

Atmosfera straha

Pomilovanje Gabrieleu može stići o nekoj od tih prigoda, s manje ili više pompe - ali ono neće prebrisati suštinu. Čak i ako Papa u potpunosti vjeruje u Gabrieleovu verziju motiva - da je bio uvjeren da Papa nije obaviješten o onome što se zbiva, pa je morao nešto poduzeti da ga trgne - ni kazna ni pomilovanje neće ukloniti atmosferu straha i sumnjičenja u kojoj je jedino moglo nastati takvo uvjerenje u moždanima očito sugestibilne ili čak labilne osobe, kakvom se Gabriele pokazao na suđenju.

Pred sud nisu izvedene osobe za koje je Gabriele rekao da su mu sugerirale te stavove. Nije objavljeno je li ih ispitivalo posebno kardinalsko povjerenstvo. Zapravo, nije objavljena izvijest tog povjerenstva.

Vraćanje povjerenja

Koliko god bio kratak i usredotočen samo na tehničke činjenice o krađi dokumenata, proces nije umanjio opći dojam da u Vatikanu opstaje klima sumnjičenja, straha od uzajamnih ucjena, te od novih senzacionalnih otkrića. Gabriele je izrijekom rekao da nije samo on iznosio dokumente - ali sudsko vijeće na to nije ni trepnulo. Nije ga pitalo što još o tome zna (ili misli da zna).

Nije ispitano ni to kako je osoba s Gabrieleovim svojstvima mogla dospjeti u Papinu neposrednu blizinu i u blizinu najpovjerljivijih dokumenata, kakvim je sigurnosnim i psihološkim provjerama bila podvrgnuta i kako ih je prošla.

Proces, zapravo, upućuje da je sigurnost Vatikana šuplja kao ementalac (o čemu smo i mi pisali, mnogo ranije). Ta spoznaja neće pridonijeti vraćanju povjerenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:50