OŠTRA PORUKA VATIKANA

PAPIN IZASLANIK 'Mladi borci se pridružuju islamistima ne zbog ideala već zbog bolje plaće'

An image uploaded on June 14, 2014 on the jihadist website Welayat Salahuddin allegedly shows militants of the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) executing dozens of captured Iraqi security forces members at an unknown location in the Salaheddin province. A major offensive spearheaded by ISIL but also involving supporters of executed dictator Saddam Hussein has overrun all of one province and chunks of three others since it was launched on June 9. AFP PHOTO / HO / WELAYAT SALAHUDDIN=== RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / WELAYAT SALAHUDDIN" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED ===
 -AFP

VATIKAN - Nepostojanje političke budućnosti i ekonomski interesi, više nego "ideološka uvjerenja", guraju mlade Sirijce u Islamsku državu (IS), ocijenio je u subotu Papin izaslanik u Siriji.

Nuncij (stalni veleposlanik) Svete Stolice, Mario Zenari koji nije napuštao Siriju od početka sukoba prije tri godine, rekao je u razgovoru za radio Vatikan da "ti mladi borci koji se pridružuju ekstremistima uglavnom ne čine to iz ideoloških uvjerenja, nego zato što su razočarani što ideali demokracije i slobode ne napreduju i što ne vide izlaz iz toga stanja".

"Odlaze k njima jer su (džihadisti) uspješniji a ponekad i zato što od njih primaju veću financijsku pomoć", ocijenio je izaslanik Svete Stolice.

"Propala rješenja i sukob koji ne prestaje jesu plodno tlo za rast tog ekstremizma. I u Europi je velik broj onih koji gaje snove o stvaranju utopijskog društva (...) budući da nije uspio pokušaj da se reformiraju i stvore demokratskije države, s više slobode", ocijenio je mons. Zenari.

Nuncij je izrazio žaljenje što su sirijsku tragediju zasjenili nedavni nesretni događaji u susjednom Iraku: "Sirija je nestala s radara međunarodne zajednice, pala je u zaborav", premda u Siriji "svakodnevno u prosjeku gine 180 ljudi" i premda su džihadisti "na četrdestak kilometara" od Alepa, velikog grada na sjeveru zemlje, upozorio je.

Sirijski sukob je pokosio više od 190.000 života, objavio je u petak UN, osudivši nesposobnost međunarodne zajednice da zaustavi taj rat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:11