POZIV OD GOSPODINA

PAPA ZADAO STROŽE KRITERIJE: 'Prihvatit ćemo svakog mladića koji nam se ponudi. To je zlo po Crkvu!'

 AFP

Uslijed krize svećeničkih poziva “mi biskupi smo spremni prihvatiti u sjemenište svakog mladića koji nam se ponudi. To je zlo po Crkvu!” rekao je jučer papa Frane kardinalima i biskupima, članovima Kongregacije za kler, koje je primio u audijenciju u Apostolskoj palači. Poglavar Katoličke crkve s jedne strane žestoko kritizira stanje čiji je samo jedan, ali najglasniji odjek, kriza izazvana svećenicima pedofilima. S druge strane, kao najmjerodavniji glas u toj Crkvi, autoritativno zahtijeva da se izvuče pouka iz bolnog iskustva koje je toj vjerskoj organizaciji nanijelo mnogo sramote i nemalu materijalnu štetu.

Dodatni kriterij

“Molim vas”, rekao je članovima Kongregacije Papa, “treba pomno proučiti tôk nekog poziva. Pažljivo ispitati dolazi li poziv od Gospodina, je li čovjek zdrav, je li uravnotežen, je li kadar oživotvoriti, evangelizirati, je li sposoban sazdati obitelj a od toga odustati da bi slijedio Isusa”.

Papa Frane je tom rečenicom - ako je se pažljivo pročita - zadao nov, dodatni kriterij. Kandidat za svećenika mora biti sposoban zasnovati obitelj (ne zaboravimo: za katolički nauk obitelj je samo ona sazdana na braku muškarca i žene, dakle Papa govori isključivo o heteroseksualnoj orijentaciji), mora to željeti - ali još više željeti slijediti Isusa i zato se odreći obiteljske vokacije, a ne zato što bi njegova orijentacija bila antifamilijarna, ili pak homoseksualna, pa bi izabrao skrivanje svoje prave naravi u svećenstvu. Papa isusovac je bolno direktan u toj svojoj direktivi.

On zahtijeva od svećenikâ da budu svećenici a ne da se bave svećeništvom, da budu “svjesni da njihov život evangelizira više od njihovih djela” (!), a od biskupâ da ne uzimaju one koji su izbačeni iz redova ili samostana, samo zato što im trebaju svećenici. Čini se jasnim da je tu papa Frane aludirao i na homoseksualne, ali i na one koji se nisu kadri uzdržati od bračnih odnosa.

Što je gore?

Izvan Crkve se čini jasnim da je daleko bolji svećenik ili biskup koji djecu pravi od onoga koji ih napastuje - ali Crkva gotovo da je oštrija prema prvome, pa je i u jednoj od susjednih zemalja kardinal, za koga se šuška da je homoseksualan, dao protjerati u drugu državu nadbiskupa, za koga se šuška da ima dvoje djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:36