'I BOG PLAČE'

Papa sa žrtvama spolnog zlostavljanja svećenika

 AFP PHOTO/BRENDAN SMIALOWSKI

Papa Franjo sastao se sa žrtvama svećeničkog spolnog zlostavljanja i poručio da "Bog plače" zbog tih zločina za koje će morati odgovarati svi koji su ih počinili, ali i oni koji su ih prikrivali, rekao je u nedjelju u Philadelphiji, završnog dana posjeta Sjedinjenim Državama.

"Bog plače zbog spolnog zlostavljanja djece", rekao je 78-godišnji Papa biskupima na seminaru. Pozvao je na "snažniji nadzor kako bi se zaštitili mladi ljudi... a svi koji snose odgovornost za to i odgovarali".

Žrtve spolnog zlostavljanja kažu da Crkva nije dovoljno učinila. Čak 100.000 američke djece bilo je žrtvama spolnog zlostavljanja što su počinili svećenici, navode stručnjaci agencija za osiguranja u dokumentu koji je 2012. bio predstavljen u Vatikanu.

Papa se sastao s biskupima prije odlaska u zatvorski kompleks Currant-Fromhold u Pennsylvaniji u kojem su zatvorenici ručno izradili drvenu stolicu koju će Papa koristiti na nedjeljnoj misi na kojoj se očekuje 1,5 milijuna ljudi.

Prvi latinoamerički Papa je u svom prvom posjetu SAD-u naglasak stavio na imigraciju, pozvavši Amerikance da odbace "neprijateljstvo" prema novopridošlicama, a oduševljenim se južnoameričkim katolicima obratio na materinjem španjolskom.

Misu na otvorenom pratit će stroge mjere sigurnosti. Veći dio središta grada zatvoren je za promet vozila, a obavljat će se i pregledi ljudi već na tri kilometra od mjesta održavanja misnog slavlja.

Vođa 1,2 milijarde rimokatolika u svijetu sastajao se s ljudima na svakom koraku šestodnevnog posjeta SAD-u tijekom kojega je bio prvi Papa koji se ikada obratio američkom Kongresu i Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

U Rim se vraća kasno u nedjelju.

Papa Franjo je svojim istupima o potrebi zaštite imigranata i siromašnih te isticanju važnosti zaštite okoliša, stekao mnogo poklonika u SAD-u, posebice među liberalnijim katolicima. Također je, bez mijenjanja doktrine Crkve, ublažio stajališta i nepokolebljivo protivljenje Crkve prema pitanju pobačaja i homoseksualaca.

Gradonačelnik Philadelphije Michael Nutter, iz redova demokrata, je bio jedan od onih koji je izrekao jasan stav o pravima homoseksualaca.

"U Americi, svi imaju prava. Naši susjedi, homoseksualci, lezbijke, biseksualci i transrodne osobe nastavljaju borbu za svoja prava", rekao je Nutter, aludirajući na riječi papa Franje koji je po tom pitanju rekao "A tko sam ja da im sudim".

Imigranti su prigrlili riječi Pape koji je stao u njihovu obranu u trenutku kada neki republikanci, koji bi rado zasjeli u Bijelu kuću, najavljuju podizanje ograde uzduž američko-meksičke granice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:21