POZIV NA OBNOVU VJERE

Papa na Kubi održao misu pred 200.000 ljudi: Predsjednik Raul Castro u prvom redu

Iz katoličkog Meksika papa Benedikt XVI. doputovao je u ponedjeljak na multikonfesionalnu Kubu ističući kako dolazi kao 'hodočasnik bratske ljubavi' i 'u svom srcu nosi pravedne težnje i legitimne želje svih Kubanaca'
 AP Photo/Javier Galeano

SANTIAGO - Iz katoličkog Meksika papa Benedikt XVI. doputovao je u ponedjeljak na multikonfesionalnu Kubu ističući kako dolazi kao "hodočasnik bratske ljubavi" i "u svom srcu nosi pravedne težnje i legitimne želje svih Kubanaca".

"U svom srcu nosim pravedne težnje i legitimne želje svih Kubanaca, bez obzira gdje bili", rekao je Sveti Otac po dolasku u Santiago de Cubu, 900 km jugoistočno od Havane, gdje će u utorak nastaviti 48-satni posjet toj otočnoj državi.

Benedikt XVI. se prisjetio "povijesnog posjeta" svog prethodnika Ivana Pavla II. 1998. "koji je ostavio neizbrisiv trag u dušama Kubanaca".

"Siguran sam da Kuba (...) već gleda prema sutrašnjici i zato nastoji obnoviti i proširiti svoje vidike", rekao je Papa misleći pritom na otvaranje komunističkog režima koje je u tijeku.

"Kuba vas dočekuje s ljubavlju i poštovanjem i počašćeni smo vašim dolaskom", rekao je nešto ranije predsjednik Raul Castro dočekujući visokog gosta u zračnoj luci.

Tri sata nakon dolaska Benedikt XVI. je održao misu na otvorenom pred 200.000 ljudi, među kojima je bio i predsjednik Castro, koji je sjedio u prvom redu, te pozvao Kubance da "grade otvoreno i obnovljeno društvo".

"Želim vas pozvati da obnovite svoju vjeru (...) i da se oruđem mira, opraštanja i razumijevanja borite za izgradnju otvorena i obnovljena društva, boljeg društva koje će biti dostojnije čovjeka i više odražavati Božju dobrotu", istaknuo je Papa .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:59