ORAČUN S PEDOFILIMA U CRKVI

Papa Franjo utemeljio Kolegij specijaliziran za borbu s pedofilijom

Novi će Kolegij imati sedam članova, kardinala ili biskupa, koji će biti nadležni za zločine svećenika, ali ne i viših članova klera
 AFP

Papa Frane je poduzeo nov korak za ubrzanje procesa protiv pedofilije unutar Kongregacije za nauk vjere, i dosad nadležne za to kazneno djelo u svećeništvu i redovništvu u okvirima katoličkoga kanonskog prava (koje se primjenjuje paralelno s kaznenim pravom pojedinih država, uključujući tu i Državu Vatikanskoga Grada kada su posrijedi njezini državljani).

Još u svibnju je Papa imenovao argentinskog nadbiskupa Joséa Luisa Mollaghana predsjednikom novoustanovljenog Kolegija za “delicta graviora” (teže delikte, kamo pripada i napastovanje maloljetnih ili malodobnih), a u utorak uvečer je vatikanski Osservatore Romano objavio dekret o osnivanju tog Kolegija koji će činiti “sedam kardinala ili biskupâ”.

Usko grlo u procesima

Kako je objasnio o. Federico Lombardi, ravnatelj Ureda za novinstvo Svete Stolice, taj će Kolegij djelovati zapravo kao prizivno sudsko vijeće, te će na taj način drugostupanjski kanonski postupak protiv prekršitelja iz redova klera ili redovništva biti izmješten iz plenuma Kongregacije, koji je dosad bio jedini nadležan - a to je, s obzirom na sve veći broj slučajeva, bitno usporavalo zaključenje postupaka.

Naime, pred Kongregaciju su u drugom stupnju pristizali i dijecezanski procesi iz svih država, a svaki je optuženik imao pravo i na drugostupanjski postupak.

Unatoč tome “uskom grlu”, između 2004. i 2013. Katolička crkva je iz svojih redova zbog pedofilije isključila 848 pripadnika klera, rekao je ove godine nadbiskup Silvano Tomasi, predstavnik Svete Stolice pred tijelima Ujedinjenih naroda u Genčvi.

SNAP (Mreža preživjelih žrtava svećeničkog napastovanja, kako se zove udruga s oko 18.000 članova po svijetu) smatra da je učinjeno malo i sporo. Papa tome doskače ovim formiranjem paralelnog Kolegija, ne bez otporâ unutar Kurije. Nadležnost Kolegija proteže se samo na svećenike, dok će za biskupe (i, naravno, kardinale) i dalje u drugom stupnju biti nadležan plenum Kongregacije za nauk vjere, a po potrebi i sâm Papa.

Imenuje ih Papa

U Dekretu se izrijekom kaže da se Kolegij osniva zbog “velikog broja prizivâ i zbog potrebe da se zajamči njihovo brže preispitivanje”.

Članove Kolegija imenovat će Papa. Kolegij će biti dužan u pravilnim razmacima obavještavati Kongregaciju o toku i rezultatima svog rada.

Istodobno je najavljeno da će uskoro biti obznanjen i Pravilnik o radu Kolegija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 20:08