OSTAT ĆE JEDAN DAN

PAPA FRANJO STIŽE U POSJET BiH? FTV: Doći će u Sarajevo 21. lipnja kako bi uputio poruku mira

 AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS

SARAJEVO - Papa Franjo trebao bi posjetiti Bosnu i Hercegovinu u drugoj polovici lipnja te povodom obilježavanja 100. obljetnice početka Prvog svjetskog rata uputiti poruku mira, izvijestila je u utorak Federalna televizija (FTV).

Predsjedništvo BiH uputilo je službeni poziv Papi, a dolazak poglavara Rimokatoličke crkve planiran je za 21. lipnja. Papa Franjo će, kako saznaje FTV, doći u jednodnevni posjet Sarajevu, odakle će povodom stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata poslati poruku mira.

FTV je navela kako je potvrdu informacije o dolasku Pape u BiH dobila iz više izvora. Drugi mediji u BiH ranije su nagađali kako je Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić prigodom nedavne audijencije u Vatikanu razgovarao s papom Franjom o detaljima posjeta Bosni i Hercegovini.

Potvrde li se točnim medijski navodi, to bi bio treći posjet jednoga pape Bosni i Hercegovini s obzirom da je Ivan Pavao II. u dva navrata pohodio Sarajevo 1997. i Banju Luku 2003. godine.

Ovogodišnje obilježavanje 100. godišnjice početka 1. svjetskog rata u BiH je izazvalo podijeljena stajališta. Protive mu se predstavnici Republike Srpske tvrdeći da bi se ova manifestacija mogla pretvoriti u kritike srpskih vlasti u BiH i atentatora Gavrila Principa na prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, koji je izveden 10. lipnja 1914. godine. Sarajevski atentat poslužio je kao povod za izbijanje Prvog svjetskog rata.

Glavni tajnik Biskupske konferencije BiH: Mi nemamo nikakvu službenu potvrdu Papinog dolaska

Nema nikakve službene potvrde informacije da bi papa Franjo u lipnju mogao posjetiti Sarajevo, kazao je u utorak Hini glavni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine Ivo Tomašević komentirajući medijske najave tog posjeta.

TV Federacije BiH (FTV) je tijekom dana, pozivajući se na neimenovane izvore, ustvrdila kako papa Franjo dolazi u Sarajevo 21. lipnja, uoči obilježavanje obljetnice početka Prvog svjetskog rata kako bi iz glavnog grada BiH poslao poruku mira.

"Mi nemamo nikakvu potvrdu takve informacije", kazao je monsinjor Tomašević.

Podsjetio je kako od ranije postoji poziv Svetom Ocu za posjet koji u 2013. godini nije mogao biti realiziran zbog njegovih obveza.

"Taj poziv ostaje otvoren i nas bi posjet Svetog Oca svakako radovao, no o tome do danas nema službene potvrde", kazao je Tomašević ističući kako je to i stajalište vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića.

Tomašević podsjeća kako se po službenom protokolu svaki posjet Svetog Oca realizira na poziv države, ali i mjesne crkve pa bi stoga Papu moralo pozvati i Predsjedništvo BiH.

Službeni poziv za posjet Papi je u utorak s redovite sjednice uputilo Predsjedništvo BiH, no predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić nije mogao ništa preciznije kazati o tome niti potvrditi da će se posjet doista dogoditi kako je najavila FTV. Novinare je uputio da detaljnije informacije "potraže kod kardinala Puljića".

"S te nam je strane prenesena namjera i želja Svetog oca da posjerti BiH i uputi poruku mira", kazao je Komšić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 18:22